Дарителството днес

11.03.2018

Часът се провежда с участието на дарители. Госпожа Магдалена Катевска,дългогодишен учител по история и цивилизация в нашето училище дари на класа многотомната История на България. Господин Мирослав Ръжгев, младо момче завършило образованието си във Франция дари на класа средства за закупуване на историческа карта " България на три морета" Учениците разказваха за дарителски кампании , организира с класа.

Изтегли проект
Оцени проекта
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • Custom Full
 • 0/6
 • 0 ratings
0 ratingsX
Много зле! Зле Хммм Ok Добро! Много добро!
0% 0% 0% 0% 0% 0%
Учител работил по този проект: Пенка Русанова Цолова
Описание на проекта

Часът се проведе с участието на дарители-госпожа Магдалена Катевска , дългогодишен учител в нашето училище по история и цивилизация,която реши да дари многотомната си колекция от История на България.Внукът на госпожата е ученик в нашия клас.Другият дарител на класа е Мирослав Ръжгев, младо момче ,което завърши своето образование във Франция и реши да ни дари средства за закупуване на историческа карта на тема:”България на три морета”. Учениците да се запознаят с могъществото и силата на българската държава при управлението на цар Симеон.

В началото на часа учениците разказаха за дарителски кампании в които те са участвали с класа :събиране на средства за лечение на младата жена Ирина Бучева,която всички гледахме по телевизията.Кампанията беше под наслов”Сърца и надежди за Ирина”Събраната сума от 50 лева не беше голяма,но учениците разказаха,че са искали да провокират и други класове да ни последват.Както се изрази ученичката:”Всички бяхме съпричастни и искахме да помогнем”.

Втората кампания беше за помагане на друга жена,Мариела Вълкова.Тя се нуждаеше от средства за операция в Турция.Ученикът разказа за импровизирания базар организиран в центъра на града ни.Родителите помогнаха на децата си с направа на мартеници,аксесоари,сладки,картички.Този път кръстихме кампанията”Доброта”.

Разказите продължиха с примери за обзаведената класна стая-дарителството в наши дни.Родителите на ученичката от нашия клас Елица Маринова дариха лавици,които сглобихме и направихме мини библиотека в класа ни.Учители,ученици и родители дариха книги ,които ползваме по определени теми.

Наш приятел и дарител е и Момчил Спасов,които ни дари портрети на наши дарители,с които украсихме класната стая.

Послучай 45 годишнината на нашето училище с класа организирахме базар в двора на училището.Събрахме 250 лв.,с които си закупихме шкаф.

Ученичката Натали Димитрова от нашия клас организира през лятото дарителска кампания с нейни приятелки.Тя е продължение на дарителската кампания за Ирина Бучева.Натали разказа с трепет за това,че се чувства удовлетворена и щастлива!Трябва да си помагаме,казва тя.Хората трябва да бъдат добри !

Учениците дадоха примери за дарителство днес: в класа има запалени по футбола момчета и дадоха пример с Димитър Бербатов,който помага за развитие на надарени деца.В предаването „Като две капки вода”всеки победител дарява 1000 лева на нуждаещите хора в нужда.

В края на техния разказ им разказах за благотворителната организация на католическата църква „Каритас”,която помага на нуждаещи се хора чрез даряване на дрехи и храни,създаден е център за домашни грижи-дейности в подкрепа на възрастни хора,помага с труд и средства на хора с проблеми.Историята на Каритас-Белене датира от 1994г.Привличат се доброволци в помощ на бедните в града.

Госпожа Катевска изслуша разказа на учениците и направи своя жест на дарителство.Избрала е този клас,защото внукът и е разказвал за мероприятията на класа,чула е отзивите в града и пресата.Доволна е ,че историите ще бъдат четени и запазени!

Дарителят Мирослав Ръжгев даде примери за дарителство-човек може да дари време,любов и отдаденост и пак да е дарител с главна буква !

 

.

От коментарите в час

 Човек,който дарава се чувства полезен!

Дарителството трябва да е навсякъде!

 

Галерия

Дарителството днес
Дарителството днес
Дарителството днес
Цели на проекта

 • Учениците да се запознаят с личности,които се проявяват като дарители на класа.
 • Осмислят мотивацията за решението да се дарява.
 • Дават примери за дарителски акции,в които са участвали.
Използвани материали

 • Дарени материали.
Работа вкъщи

Дарителството трябва да е кауза и да помагаме всеки ден!

© Всички права запазени 2019 @ Learningtogive.bg