Филантропия – какво, къде, защо?

28.09.2018
Клас: 7

Учениците  изследват полето на филантропия в България чрез събиране на информация за работата на различни нестопански и благотворителни организации. Учениците развиват умения за проучване и анализиране на събрана информация. Запознават се с термина „мисия“ на една организация. Продължителност:  Едно занятие от 40 минути

Изтегли проект
Оцени проекта
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • 0/6
  • 0 ratings
0 ratingsX
Много зле! Зле Хммм Ok Добро! Много добро!
0% 0% 0% 0% 0% 0%
Учител работил по този проект: Марияна Георгиева Николова - Върбанова
Описание на проекта

В този вторник часът на класа се проведе в информационния център на „Аурубис България“ – фирма, която е член на Българския дарителски форум. Там в приятна обстановка, удобно разположени сред цветя и картини, учениците получиха информация от извора за дарителската политика на фирмата. За нея им разказа Драга Сапунджиева, координатор Социални програми и Информационно обслужване. Тя подчерта, че дарителството е доброволно, че това е вътрешно чувство. Дарителската политика на компанията има свои социални приоритети: Образование, Екология, Култура, Зелени спортове, Подкрепа за възрастни хора и хора в неравностойно положение. Така фирмата всяка година помага на читалищните състави, подпомага развитието на всички детски спортни клубове, ремонтирала е пенсионерските клубове в Пирдоп, Златица и селата около тях; изградила е трапезарии в НУ „Тодор Влайков“ и СУ „Саво Савов“, построила е площадки по безопасност и многофункционални игрища в СУ „Саво Савов“ , НУ, АТПГ, дарила е обзавеждане за детските градини, финансира програмата „Училищен плод“ , зелени инициативи и др.

Разказът беше подкрепен с много снимки. Всички избухваха в смях, когато разпознаваха някого от класа на снимките отпреди 3 години -Стаси на велосипед на площадката по безопасност, Криси и Иво в столовата, отново Стаси с клуба по латино танци.

Преди 3 години е инициирана програма, наречена „Подай ръка“ или „Дарителство от работното място“. Така всеки, който желае може да дарява от заплатата си някаква сума за кауза, която сам е избрал.

Драга: „Търсете ни! Ако имате кауза, ние можем да Ви помогнем.“

Договорихме се през април заедно да садим рози в града, а може и в училището. Това е ежегодна инициатива на „Аурубис“.

Накрая ни почерпиха с курабийки във формата на сърца, защото Аурубис е наричан „медното сърце на България“.

 

 

От коментарите в час

Теди: „От колко време фирмата дарява?“

Драга: „От 60 години.“ (Откакто съществува заводът)

Всички: „Оооо“

Галерия

Филантропия – какво, къде, защо?
Филантропия – какво, къде, защо?
Филантропия – какво, къде, защо?
Филантропия – какво, къде, защо?
Филантропия – какво, къде, защо?
Цели на проекта

  • Учениците да научат за различни дарителски инициативи на "Аурубис България"
  • Да се "запалят" във филантропия
Използвани материали

© Всички права запазени 2019 @ Learningtogive.bg