Храната – здравословен начин на живот, недоимък, гладуване

14.03.2018

Това бе заключителното занятие по темата за храната.

Изтегли проект
Оцени проекта
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • Custom Full
  • 0/6
  • 0 ratings
0 ratingsX
Много зле! Зле Хммм Ok Добро! Много добро!
0% 0% 0% 0% 0% 0%
Учител работил по този проект: Светлана Христова Станчева
Описание на проекта

Часът се проведе като заключителен урок по темата за храната, за здравословния начин на живот и за недоимъка по света. Гост-доброволец беше Ивелин Беджев, родител на Борислава от нашия клас. Беше подготвил интересна презентация за разнообразната храна и необходимостта от приемането й при децата.

Храненето на децата трябва да се различава от това на възрастните, защото децата растат бързо и техният организъм се нуждае от повече хранителни вещества, осигуряващи растежа им. Даде нагледни примери с дъщеря си и разказа той как се е хранил на техните години, защото преди години не е имало такова разнообразие от храни. Обясни, че менюто на българина е различно от това на другите народи. При избора на храна влияние оказват:

– навиците, изградени в семейството;

– народните традиции;

– религията;

– рекламата.

Православният календар също определя за вярващите дните, в които се пости – не се яде животинска храна. Съвременният човек се влияе много от рекламите. Нараства употребата на храни и напитки,  които в момента се рекламират по телевизията. Тук е мястото на учителя и родителя да насочи детето какво е правилно да се консумира. Децата разгледаха хранителната пирамида и научиха, че колкото по-близо до основата на пирамидата се намира дадена храна, толкова по-често трябва да я  включват в менюто си, а от своя страна, храните на върха на пирамидата трябва да се ядат по-рядко.

Получиха задача да направят меню за събота и неделя, което да отговаря на правилата, за които говорихме. След това пристъпиха към най-забавната част-приготвиха си вкусни плодови и зеленчукови салати, здравословни сандвичи. Бащата на Борислава беше купил също продукти, които раздаде на децата, за да могат да направят разнообразни неща.

В края на часа, след гласуване решиха да направим кулнарно състезание и след това да продадем на търг мамините и бабините, а защо не и татковите вкусни изделия. Събраните средства ще отидат за Приюта за бездомни лица „Добрият Самарянин“.

 

Галерия

Храната – здравословен начин на живот, недоимък, гладуване
Храната – здравословен начин на живот, недоимък, гладуване
Цели на проекта

  • • Да се обобщят представите за здравословен начин на живот, да се предложат начини за подпомагане на гладуващите
Използвани материали

  • хранителни продукти

© Всички права запазени 2019 @ Learningtogive.bg