В хладилника

На 11-ти април 2018 г. в час при 2-ри В клас гостува Теодора Бакарджиева - част от екипа на Българския дарителски форум. Като специалист по темата, Теодора разказа на децата колко много храна се произвежда в света и колко от нея всъщност се консумира. Дискутирахме с учениците теми за бедността, глада, недоимък и излишък , разхищаване на храна и прочие. След общото обсъждане , учениците се разделиха на няколко екипа и всеки от тях получи разпечатан на лист "хладилник" и хранителни продукти. Целта на задачата беше да се помисли и да се подреди хладилника по най-добрия начин, така, че продуктите да се съхранят максимално добре и за по-дълго време. Сърдечни благодарности на Теодора Бакарджиева за гостуването в  нашия клас и за интересния и въвличащ начин , по които представи пред второкласниците важни правила за отговорно отношение към храната.   

Учител работил по този проект: Диляна Илиева
Описание на проекта

На 11-ти април 2018 г. в час при 2-ри В клас гостува Теодора Бакарджиева – част от екипа на Българския дарителски форум. Като специалист по темата, Теодора разказа на децата колко много храна се произвежда в света и колко от нея всъщност се консумира. Дискутирахме с учениците темите за бедността, глада, недоимъка и излишъка , разхищаване на храна и прочие.

След общото обсъждане , учениците се разделиха на няколко екипа и всеки от тях получи разпечатан на лист „хладилник“ и хранителни продукти. Целта на задачата беше да се помисли и да се подреди хладилника по най-добрия начин, така, че продуктите да се съхранят максимално добре и за по-дълго време.

След края на задачата, Теодора обясни на всички какви са правилата за подреждане на храната в хладилника и се оказа, че малките ученици са се справили много добре с подредбата.

Ето и някои от правилата, които научихме през този час : 

  • Най-ниска е температурата на горния рафт – +1-3°С. Дръжте там продуктите, които се развалят най-бързо – извара, краве масло, сметана, торти.
  • Млякото и млечните продукти се запазват най-добре при температура + 3-6°С, затова не ги оставяйте на вратата. При отваряне и затваряне температурата там се променя постоянно.
  • Приготвените ястия могат да се съхраняват един-два дни на средния и долния рафт на хладилника.
  • Най-добре е да не замразявате дълбоко прясното месо – това влияе на вкуса и сочността му. Ако смятате да сготвите месото скоро, оставете го под камерата.
  • Дръжте зеленчуците само в специалните контейнери, разположени в дъното на хладилника. За да не мухлясат, не ги оставяйте в найлонови пликове и не ги мийте предварително.
  • Плодовете е най-добре да се съхраняват немити в херметична опаковка.
  • Яйцата се държат в предвидените за целта гнезда на вратата, поставени с тъпия край нагоре. Издържат в хладилник 3-4 седмици.
  • Пак на вратата можете да оставите консервите, които трябва да се държат на студено.
  • Рафтчетата на вратата са подходящи и за лекарства и напитки.
  • Не дръжте шоколада в хладилника – при охлаждане на повърхността му се образува конденз, който после изсъхва и оставя бели следи.

 

 

Галерия

В хладилника
В хладилника
В хладилника
В хладилника
В хладилника
В хладилника
В хладилника
В хладилника
Цели на проекта

  • Учениците да затвърдят знанията си храната, , разхищение на храната, излишък, бедност и глад
  • Учениците ще осъзнаят отговорностите си към храната и здравето;
  • Учениците да научат полезни правила за съхранението на храната.
Използвани материали

  • разпечатани картинки на хладилник и хранителни продукти
  • сухо лепило

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg