Новини

Базар с кауза

Базар с кауза

Анна Камбарева, Смолян

Думите доброволчество и дарителство присъстват постоянно в разговорите между учениците от IX „б“ клас при Профилираната природо-математическа гимназия „Васил Левски“ в Смолян. През тази учебна година те работят по програмата „Научи се да даряваш“ на Български дарителски форум. Опознавайки света на доброволците и дарителите, децата се учат на милосърдие и съпричастност, на взаимопомощ, екипност и гражданска позиция. Търсят поводи и каузи, с които да покажат наученото на практика.

В навечерието на Рождество те стигнаха до идеята да организират благотворителен Коледен базар сред ученици и учители. Коледният дух на доброто завладя цялото училище. В инициативата се включиха учениците от целия клас. Приготвените от тях домашни кулинарни изкушения бяха високо оценени заради атрактивния си вид и изключителните вкусови качества. Символиката на Коледа присъстваше във всичко.

За радост търсенето беше голямо и надхвърли предлагането. Това ни провокира за следващата година да разширим мащабите на инициативата, като включим в подготовката и други участници . Емоциите и позитивизмът на учениците от IX „б“ клас заразиха всички в гимназията. Базарът стана събитието на седмицата.

Събраната сума от първото организирано от деветокласниците благотворително събитие предизвика чувство на удовлетворение и ги мотивира за следващи дейности с подобна кауза. Тази тяхна инициатива докосна и много други ученици, които пожелаха да се включат в следващи събития.

Средствата от Коледния базар ще разпределим за няколко благотворителни каузи. Желанието ни е духът на Коледа да ни съпътства през цялата година и да стане част от нашия делник.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg