Новини

Благодарност за лекарите

Благодарност за лекарите

Младена Германова, учител

ПГ по Транспорт „Никола Й. Вапцаров“, гр. Сливница

„Благодаря Ви“. С тази вълшебна дума ни посрещат две жени на входа пред Спешния център на гр. Сливница.  И двете дами са в бели престилки. Няма съмнение – това са представителите на Спешния център, с които ни разрешиха да се срещнем, дни преди Бъдни вечер. Ние сме от ПГ по Транспорт „Никола Й. Вапцаров“, включени в проекта „Научи се да даряваш“ към Български дарителски форум.

Даниела от 11 „А“ и г-жа Красимира Миленкова, главен учител на ПГ по Транспорт „Никола Й. Вапцаров“, подават 20 коледни картички на медицинските служители. А те от своя страна ги приемат с благодарност и с треперещ  глас обясняват, че това е един от най-милите жестове, правени за тях. С червени панделки, с коледни камбанки, с рисунки – това бяха само малка част от красивите изработки за Коледа, които бяха подготвили учениците под вещото ръководство на г-жа Миленкова за подарък в Центъра за спешна помощ.

Как се стигна до въпросната акция?

Г-жа Миленкова често бе разказвала в часовете си по история на учениците за ползата от филантропията и даряването. Тя винаги припомня на младежите за добрините, които е направил прочутия дядо Пуне – Паун Колев Златков. Той бил сред дарителите, подкрепящи революционното движение на българите по времето, когато България се намирала под османска власт. Не веднъж в къщата му в гр. Сливница отсядал Васил Левски. Дядо Пуне никога не пропускал да дари по някоя жълтица на Апостола на свободата. Върху негови земи била построена сградата на общината, старото училище, което се намира в двора на ПГ по Транспорт „Никола Й. Вапцаров“ . По инициатива на дядо Пуне започнал строежа и на храма „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Сливница.

Вдъхновението

Така и век по-късно учениците на ПГ по Транспорт „Никола Й. Вапцаров“ поискаха да сторят нещо полезно за града си, подобно на дядо Пуне. Връщаме се отново дни преди Коледа, а годината е 2021 г. Учениците от 11 „А“ клас подготвят коледни картички за Спешния център в града. Тяхната класна – г-жа Миленкова  помага в избора на цветовете на химикалите, с които ще се изпишат красивите благодарствени слова за лекарите и медицинските сестри от Центъра за спешна помощ. Никол и Ивана – момичетата с най-красив почерк, на тях е възложена задачата да изрисуват буквите и да вложат цялата си душа в пожеланията. Всяка картичка е персонална – на нея стои името на лекар или медицинска сестра. Часове преди попълването на картичките г-жа Миленкова е набавила списъка с имената на хората, работещи в Спешния център. Защото е важно на всеки да бъде отдадена благодарност, затова че с професията си всеки ден спасява десетки човешки животи.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg