Новини

Благотворителността – добро дело, близко до нас

Благотворителността – добро дело, близко до нас

Росица Георгиева, 120 ОУ „Георги Сава Раковски“, София

Класен ръководител, 3 клас

В навечерието на Априлското въстание, третокласниците от 120 ОУ „Георги Сава Раковски“ разгледаха в продължение на два учебни часа живота и делото на видни личности от „Бунтовната столица на Българското Възраждане“ – Копривщица.

Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов – личности познати на всички, но за учениците това бе любопитна и интересна история. Името на Ненчо Палавеев предизвика също интерес. Децата научиха защо го наричат „Благодетелят на Копривщица“.

Ненчо Палавеев е български търговец, предприемач и благодетел – виден филантроп. Роден и отрасъл в Копривщица. По-късно тръгва по света – учи, работи, но не забравя родното си място. През 1884 год – прави първите си дарения в родния си град – 1300 наполеона за построяване на Читалището и 340 турски лири за пристройки към църквата „Св. Богородица“.

Вторият ни учебен час премина в самия град Копривщица. С подкрепата на програмата „Научи се да даряваш“ учениците посетиха музеи; разходиха се по калдаръмените улички, припявайки химна на града – „Хубава си моя горо“ от Любен Каравелов; пяха „Вятър ечи“ на мостчето, където е пукнала първата пушка – възвестила Априлското въстание; поклониха се на гроба на Ненчо Палавеев в двора на църквата „Св. Богородица“.

Всеки филантроп се води от добротата и грижата за общото благо. Личностите за които си говорихме с децата, и се доближихме до най-свидното – дома им и родното им място, затвърждават знанията ни за дарители от миналото, направили много за България

Горди наследници и последователи на доброто, които научиха и преживяха нови неща, са третокласниците от 120 ОУ „Георги Сава Раковски“.

 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg