Новини

Благотворителността е близко до нас

Благотворителността е близко до нас

Михаела Николова, 3. В клас

120 ОУ „Г.С. Раковски“, София

Да, възможността да даряваме по различни начини е близо до нас.

Ако не вярвате, надникнете в класната стая на 3. В клас от 120 ОУ „Г.С. Раковски“ в София. Гост в часа на третокласниците беше Гергана Дойчинова, която разказа за своята история на доброволец за различни каузи и за мисията на фондацията, която е основала преди повече от 6 години –  „Ела и ти“. Именно чрез фондацията тя и още много доброволци помагат на хора с увреждания да достигат до трудно достъпни места – планини, язовири, хижи и т.н.

Гергана разказа за работата във фондацията, за усилията – нейни и на много доброволци да осигурят транспорт, гориво, колички и всичко необходимо, така че хора с увреждания да стигнат до трудно достъпни места, да имат преживявания, сходни с тези на останалите хора, които да ги карат да мечтаят и да вярват, че не са напълно изолирани от околния свят.

Децата се вълнуваха от докосването до тази нова тема и се надпреварваха да задават въпроси –  колко души трябва, за да може една количка с човек с увреждане да изкачи връх, кой е бил най-малкият и най- възрастният доброволец – оказва се, че дете на 6 и възрастен на 74 години са участвали в доброволческите акции на фондацията, кои маршрути са възможни за хора на количка и т.н.

Третокласниците са част от програмата вече три години и знаят какво е благотворителност, филантропия, дарителство, доброволчество…Знаят, че да дариш – „не е нужно да даваш пари, защото може да нямаш, но може да дариш време“, „умение“, „усмивка“ или „прегръдка“. Точно това, което прави толкова щастливи и хората, на които Гергана и фондация „Ела и ти“ помагат.

А като задача за вкъщи децата получиха домашно да помислят как биха могли да допринесат за доброто на всички и общото благо на класа. Идеята е да направят нещо хубаво в един ден за всички ученици, като се превъплътят в тайно коледно джудже, което допринася за доброто на всички в клас:).

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg