Новини

Часове по добро в 10 български училища

Часове по добро в 10 български училища

Над 320 деца в 10 български училища се учат на дарителство и добродетели. От началото на учебната година досега са проведени над 100 урока. Идеята е на американска организация, която успешно е въвела програмата в училища в Съединените щати. Български дарителски форум въведе проекта и у нас като част от общата учебна програма в училищата.

ИВА ТАРАЛЕЖКОВА, ПРЕДС. НА УС „ФОРУМ ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ“

„Здравейте, 4 Б клас! Днес ще си поговорим за едни организации, които се опитват да правят неща със и за хората“.

Така започна урокът за това какво представляват неправителствените организация и с какви дейности се занимават най-често . Децата са възпитанции на 105-то училище „Атанас Далчев“ в София. Ива е външен гост-лектор. По нестандартен начин, с интересни въпроси и любопитни истории, тя провежда един от часовете по проекта „Научи се да даряваш“

ИВА ТАРАЛЕЖКОВА, ПРЕДС. НА УС „ФОРУМ ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ“
„Много се вълнуваха децата от това защо хората убиват животни и как могат НПО да спрат това. Но поговорихме, че всъщност това е работа на институциите, а организациите могат да обучават хората и да информират хората за важността от това да опазват природата и да не злоупотребяват с нейните ресурси“.

Темите в часовете са най-различни – за дарителството и доброволчеството, за толерантността и за това как да приемаме различните . Децата се учат на лидерство, какво означава дискриминация и тероризъм.

АЛЕКС
„Научих, че трябва да спомагаме за развитието на човечеството“.

МИРА
„Да се помага на хора, които имат нужда“.

МАРТИ
„Няколко пъти целия клас участвахме в коледни базари“.

Уроците по добри дела са възможни, благодарение на класния ръководител. Снежана Павлова казва, че постоянно учи децата да бъдат добри и се опитва да им дава пример. В часовете няма контролни и оценки, целта е у децата да се възпитават добродетели.

ХЕРМИНА ЕМИРЯН, МЕНИДЖЪР НА ПРОГРАМА „НАУЧИ СЕ ДА ДАРЯВАШ“, БДФ
„По-скоро е практическа програма, за да може децата да придобият повече житейски опит, да осъзнаят себе си“.

Над 320 ученици от 1 до 12 клас в 10 училища в София, Бургас, Златица, Смядово, Сливен и Попово участват в проекта.

Вижте пълния репортаж на TV+ тук.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg