Новини

Дарителството, от което се нуждаем

Дарителството, от което се нуждаем

Албена Цветкова, Вършец

Предизвикателствата, които поставя пред ученици и учители новата учебна 2020/21 година, не са малко, но основното (според мен), е феноменът на дистанцията – отделните класове  обитават свои класни стаи, отдалечени едни от други, движението в коридорите и останалите общи помещения се осъществява еднопосочно и по график, училищният живот не е същият в условията на епидемиологична обстановка.
Независимо от новите правила, обаче, обучението на учениците в тематиката на „Научи се да даряваш“ продължава. Седмокласниците са пораснали не само с година, но и с нова опитност в условията на настъпилата в световен мащаб криза и последствията от нея. Смятам, че тя ги провокира да бъдат по-добри, по-мъдри, по-разбиращи, повече хора. И няма как този опит и съпричастност да не „влязат“ в часовете и темите по програмата, да носят нови нюанси и посоки.

Урокът „Филантропията – кога, къде, защо?“ стартира с встъпителна думи и припомняне на основните понятия – „филантропия/дарителство“, „доброволчество“. Учениците ги дефинираха успешно – и всеки според своите виждания и нагласи. Запознаха се с историята и дейността на емблематични личности в световен и български мащаб, посветили средства, време и усилия за постигане на обществена промяна – Джон Рокфелер, Андрю Карнеги, Джордж Сорос и Бил Гейтс (САЩ); българите Евлоги и Христо Георгиеви, дарили голяма част от състоянието си за създаване на първото висше училище в страната и Ненчо Палавеев – „Благодетеля“ от Копривщица.
Изключително интересна за тях се оказа задачата да направят по групи постери за избрани от екипите нестопански организации, които работят в национален мащаб и са друга перспектива към съвременните дарители. Вниманието им беше привлечено от познатите за тях Български дарителски форум, ЦМЕДТ „Амалипе“, Фондация BCause и местното Сдружение „Вазовци“.

Специален гост на часа беше Сандрина Иванова – ученичка от 11 клас, която вече е била част от програмата и в момента е председател на училищния доброволчески клуб „Добротворци“. Тя представи изготвената от нея презентация „Палитра приятелство“, като запозна своите по-малки слушатели с дейностите, в които е взела участие за последната година в условията на COVID 19. В дискусията взе участие и класният ръководител на 7 б клас – г-н Румен Иванов, който продължава доброволческата си дейност за маркиране на екопътеките в района на Боровия парк и строителството в местност „Райски водопад“.
Изводите, които направиха учениците бяха прости, но запомнящи се – че можеш да си дарител, независимо от това какво даряваш – средства, време, внимание, труд. Не е важен толкова мащабът, а идеята, че все повече мислиш за това как да си полезен и да правиш неща за другите. Тази нагласа към хората започва да има едновременно делнични, но и съществени философски и глобални измерения.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg