Новини

Децата в полза на общността

Децата в полза на общността

Елена Коева, 2 а клас, СУ  Иван Вазов“, Поморие

Училищния двор на СУ „Иван Вазов“ е любимо място на нашите ученици. Но също така е любимо местенце и на всички други граждани от нашия малък град Поморие.

Само че, дворът не се заключва, а се използва от целия град като място за отдих. След  пролетната ваканция се оказа, че се завръщаме в един мръсен двор, превърнал се в неприятно сметище. Това предизвика огромно недоволство сред учениците и учителите.

Започнахме дискусия, в която децата даваха предложения какво самите те могат да променят и от каква допълнителна помощ имат нужда.

Те не просто бяха възмутени, но решиха да дадат пример на своите родители като изчистят сами. Предложиха също да поставим табели, които да провокират гражданско съзнание и така да превъзпитат и собствените си родители, и останалите ни съграждани.

Текстът на табелите, посланията и външния им вид на табелите избрахме заедно след дискусия. „Пазете чисто за нашите деца, за да играят тук с усмихнати лица“, „Бащина поука…синова сполука“ бяха само част от посланията.

Тъй като училищният двор е общинска собственост, заедно с учениците направихме докладна записка от името на директора на училището до кмета на града с желанието ни да променим училищния двор. Научихме как да проявяваме гражданска позиция и да я отстояваме.

За съжаление още на втория ден една от табелите беше натрошена на парчета. Децата бяха разочаровани, но това провокира дискусия за това дали трябва да се отказваме при провал или при неодобрение.

Решихме, че напротив, ще постоянстваме в идеите си и ще търсим съмишленици за тях.

Благодарим на „Български дарителски форум“ и програма „Научи се да даряваш“, които ни помогнаха, за да стане дворът по-чист и приветлив като подкрепиха финансово идеята.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg