Новини

Добрите дела ни правят щастливи

Добрите дела ни правят щастливи

Ивелина Никифорова, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Плевен

Да посадиш дървета в двора на училището и да се грижиш за тях, да почистваш блока, където живееш, да храниш бездомни животни, да изработваш различни сувенири за благотворителните коледни базари…Всичко това е част от доброволческия опит на учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Плевен. Те вече разбират, че участието в тези дела ги е накарало да се почувстват щастливи и по-добри.

Учениците от 1. до 4. клас в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Плевен споделиха за този опит в час от „Научи се да даряваш“. Те се се срещнаха с Румяна Иванова от Българска фондация „Биоразнообразие“, която им разказа какво е да си доброволец и да се грижиш не само за хората, но и да опазваш природата и животните. От нея те научиха повече и за организацията, в която тя работи – как помага за опазването на Атанасовското езеро край Бургас, където могат да видят десетки видове птици, дори и фламинго, как почистват заедно с доброволци защитени местности в Пирин и Рила и след това извозват тонове боклук. Румяна Иванова даде и много други примери от работата на природозащитната организация и сподели как доброволчеството сплотява и прави хората по-силни, те се чувстват част от общност.

Децата чуха интересни и достъпни примери за това как всеки от нас може да помага и да се включи в полезни инициативи в своето училище, квартал и град.  Г-жа Иванова разказа и за голяма доброволческа инициатива, организирана от фондация „Биоразнообразие“ в парк „Кайлъка“ в Плевен. Децата разпознаха своето родно място и спонтанно започнаха да споделят примери за добри дела, в които са участвали самите те в училище или със своите родители – засаждане на дървета, грижа за животни, изработване на сувенири. Те разказаха как наскоро са организирали благотворителен концерт в помощ на дете от училището, което има тежко заболяване, как са събрали сериозна сума и сега детето се лекува успешно в Германия. Децата споделиха колко горди са се почувствали, че са помогнали.

В дискусията стана ясно, че когато човек е доброволец в дадена инициатива, той научава нови неща, придобива някои нови умения и трупа позитивни преживявания.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg