Новини

Уроци онлайн: Доброто сме ние самите

Уроци онлайн: Доброто сме ние самите

Албена Цветкова, Вършец

Да нахраним бездомно животно, да сготвим за възрастен човек, да прочетем книга на по-малките, да помогнем в градината, да полеем цветята, да отправим послание, важно за другите, и още, и още…

Оказва се, че всичко това е напълно възможно и много приятно във време на извънредно положение. Реших, че ситуацията няма да е пречка за реализиране на часовете ми по програмата. Темата „Най-добрият ден“, предвидена за 6-ти клас, ми се стори много подходяща за обединение на повече деца и родители в една обща инициатива.

Компилирах няколко материала – от уроците „Да помогнем на друг“ (за 1 клас) и част от  „Благотворителността – добро дело близко до нас“ (за 3 клас). Всички възпитатели също поставиха темата в „Занимания по интереси“ (във варианти според възрастта на децата за 1-4 клас и за 5-7), съпроводени с обяснителна лекция и конкретна задача – децата да отделят 1 час от времето си в точен ден, за да помогнат с нещо конкретно на някого. Включиха се даже и децата от първа група на Детска градина „Слънчице” с колежката ми Елеонора Ивайлова.

Избрахме 22-ри април като дата, в която да се случи Денят, а предишната вечер качихме и обява в местните ФБ групи, с които и друг път работим при популяризиране на различни инициативи.

Участваха всички деца от  1 до 7 клас от СОУ „Иван Вазов“ във Вършец, както и първа група на ДГ „Слънце“. По-големите ученици получиха една конкретна задача (да направят добро дело за някого). Малките деца получиха инструкциите чрез родителите, които реагираха с ентусиазъм и на практика бяха истински помощници на децата си, в случаите, когато малките не можеха да се справят със задачата сами. Но това е част от удоволствието:).

Учениците имаха за задача, когато направят „доброто дело”, да снимат резултата или процеса, или пък да нарисуват рисунка по темата. Бивш наш ученик, Алекс, който администрира групата „Актуално за Вършец“, видял обявата за Деня на различни места. Идеята му допадна и ми писа с предложение дейностите на децата да вървят с послания. Направи картички, после сподели и албума, свързан с инициативата.

Резултатът е, че целият град прави добро – част от децата се ориентираха към грижа за бездомните животни, Люси от 11 клас смени и смаза веригата на мотоциклета на баща си. Хриси, освен, че сготви за всички в семейството, отдели внимание и на 91-годишната си прабаба, помогна и сготви и за нея. Младенчо направи торта с мама Ели, Калина създаде цветен рай в двора на баба, Крумена се погрижи за зеленчуците в градината.

Защото #Доброто_сме_ние_самите!

Оставям и текста на обявата – за вдъхновение и възможно решение за някой колега

„Здравейте деца, колеги, родители, съграждани,

Малко повече информация за предстоящата инициатива – това е тема, която се разглежда като част от модула „Дарителство“ от Национална програма „Научи се да даряваш“ на Български дарителски форум, по която в момента участват 6 б клас от СУ „Иван Вазов“. Извънредното положение не ни изплаши и благодарение на учителите от ЦДО, които адаптират съдържанието към съответния клас в часовете за занимания по интереси, все повече деца се включват в по-мащабните кампании. Което е прекрасно! Отделно добротворките са „винаги на линия“.

В трудни моменти за света като този, нека оцветяваме сами живота си с добри дела, топлина, обич и споделеност! С вяра и надежда в очакване на по-светли дни.

Благодарна съм на всички колеги, които неуморно подкрепят децата в тази насока! Обявата е ориентирана към тях, но бих се радвала, ако получа снимки и с участие на родители и дори хора, които нямат пряка връзка с училището. Естествено, поканата важи за всички учебни заведения на територията на Община Вършец. Утре вечер ще обединя получените снимки в общ албум, който ще бъде популяризиран в местните групи, на страниците на НП „Научи се да даряваш“ и БДФ. Очаквам ви!

#Доброто_сме_ние_самите!“

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg