Новини

Добротворци в действие

Добротворци в действие

Без цветя за последния учебен ден, но с мисъл и обич за малката Дара. Така решихме с моите четвъртокласници да завършим не само учебната година, а и двугодишната ни работа по проекта „Научи се да даряваш“. С тях бяхме пионерите в НУ „Хаджи Генчо“, Тетевен, които поставихме основите на дарителството като осъзнато, целенасочено и организирано обучение. Силно се надявам да сме „заразили“ колегите с това и да имаме повече съмишленици занапред.

Идеята, вместо за цветя, парите да отидат за лечение, се роди спонтанно. Децата първоначално се двоумиха, дали няма да ни наранят, мен и класната, но ние ги убедихме, че тази кауза представя на практика наученото през двете години и е един чудесен финал на съвместната ни работа.

Дара е момиченце от града на около две години и е с диагноза „детска церебрална парализа“. Рехабилитацията е скъпа, но дава надежда и видими резултати. Учениците сами изработиха кутия за дарения: обвиха я с хартия, облепиха с тиксо, всеки искаше нещо да нарисува или напише.  Малко след края на учебната година заедно с няколко деца се срещнахме с бащата на Дара и предадохме кутията. Пожелахме здраве, късмет и много усмивки на малкото му момиче.

Виждах, че радостта на моите ученици е искрена. Надявам се семето на доброто да е успешно посято в техните сърца, те да бъдат негови грижовни стопани и добрите дела да бъдат част от тяхното ежедневие и занапред.

 

Автор: Ирена Мицковска, Тетевен

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg