Новини

Доброволци в действие или нашият проект за общността

Доброволци в действие или нашият проект за общността

Валентина Статева, СУ „Димчо Дебелянов“, Варна

В началото на XX век при разкопките на т.нар. по-късно Шкорпилова могила чешкият учен Херман Шкорпил открива основите на голяма ранно християнска базилика от началото на VI век. Тя се намира в местността Джанавара, близо до Варна, и е една от най-интересните раннохристиянски църкви в България.

Тази уникална базилика е на място, на което хора от района често правят пикници и то остава непочистено и задръстено с боклуци.

Третокласниците от СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна, с класен ръководител Валентина Статева, решиха, че искат мястото да стане по-чисто и приветливо за хората, които го посещават. Така заедно с родителите си се заеха със задачата да почистят местността Джанавара, или поне част от нея. В продължение на пет часа от „Научи се да даряваш“ те почистваха, но имаха и други цели – да разгледат Шкорпиловата базилика като се запознаят с византийското строителство от ранните векове и да научат повече за изключителния принос на Херман Шкорпил – чешки геолог, архитект и учител, преподавател в Сливен, Пловдив и София, изследовател на археологически находки и основател на исторически музеи в някои от градовете на страната ни.  Изобщо – голям приятел на България.

В крайна сметка децата успяха да се справят с всичко замислено – „А който иска, може да сподели един почивен ден от седмицата, като помогне за почистване на Шкорпиловата базилика . С ваша помощ тя ще стане едно от по-чистите и красиви места от нашата природа“  – така децата отправяха апел и събраха много доброволци и съмишленици за каузата си.

 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg