Новини

Един час в ателие „Прегърни ме“

Един час в ателие „Прегърни ме“

Павлина Божкова, Златица

Вълнуващо преживяване за четвъртокласниците от СУ „Паисий Хилендарски“ в Златица беше гостуването в ателие „Прегърни ме“.

Темата, предвидена, като разказ за това какво прави една неправителствена организация, се превърна в много по-голям разговор: за децата без родители, но пък с таланти и нужда от обич, за приятелството, за способността да даваш, за дарителството отвъд материалния жест.

Така децата научиха повече за началото на ателието през 2005 г., което започва с желанието на Милена Нейова, негов създател, да прави по-системно, а не само като доброволец, различни неща за децата, наричани често „в неравностойно положение“. В общия случай те нямат родители, живеят в центрове за настаняване от семеен тип и имат нужда някой да покаже към тях обич, топлота, приемане… Ателието започва с тях курсове по тъкачество и шивачество, които после преминават в много и разнообразни занимания – рисуване на картини, изработване на книжки, ангели, чанти, копия на известни картини. Известни български писатели, художници, актьори идват често, за да четат и рисуват заедно с децата. С времето ателието става за тях втори дом, те идват с желание, рисуват, общуват, участват в летни лагери.

С този разказ на Милена децата разбраха, че жестът на добро, се завръща към този, от когото идва, с двойна сила, защото „да даваш е равносилно на преживяването да имаш „пеперуди в корема“, прилив на щастие от това, че си направил друг щастлив“, споделя тя.  

За „добротворчеството“, за лудостта да правиш на пръв поглед „безполезни“, непрактични, лишени от материален привкус неща, които обаче вдъхновяват, дават сили, разказа и Роза Радичкова, част от екипа на ателието. За нея често дарителството има още по-голяма стойност, когато си отделил от времето си, от таланта си, вдъхновил си и си дал кураж на по-слабия.

Малките гости от своя страна си припомниха за добрините, които те самите са направили – от събраните средства за тяхно приятелче със здравословен проблем, до освежаване на пейки и рисуване на картички за възрастни хора от дом, близо до Златица.

Получиха подаръци, разгледаха картините на малките художници – част от Ателието и обещаха да се върнат като участници в ателиета наесен. Други пък толкова се запалиха, че си представиха бъдещата си работа в неправителствена организация, която работи за важна за тях кауза.

За организацията

Ателие „Прегърни ме“ дава шанс на деца без родители да се усещат част от останалия свят като се учат да вярват, да общуват, да имат приятели. Тук те рисуват и изработват художествени предмети, срещат се писатели и артисти, обсъждат различни теми, мечтаят.

Всяка година в заниманията на ателието се включват около 30 нови деца и младежи, настанени в центрове от семеен тип, а екипът се грижи да им осигури занимания, срещи с интересни гости, летни лагери, както и да поддържа дейността на ателието жива.

Благодарим им, че разказаха на децата всичко това и ни направиха част от техния свят!

Ако искате да дарите за тях, може да го направите с дарителски sms и онлайн.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg