Новини

Един урок по финансова култура за деца

Един урок по финансова култура за деца

Ако разделите един лист на две и в ляво напишете всичките си приходи, а в дясно всичките си разходи, ще видите, че някак си успявате да харчите повече, отколкото имате. Повярвайте – възможно е, обаче не е разумно. Уорън Бъфет, най-богатият човек в света, ще ви каже, че не всеки е длъжен да разбира от инвестиции, но всеки е длъжен да има финансова култура и да пести.

Какво са приходи, разходи, харчене и спестяване? Шестокласниците знаят, но има хитрини в боравенето с пари, които тепърва трябва да открият и за това им помагат учители и професионалисти. „Дневник“ гостува в един урок по финансова култура в 6-ти „Г“ клас в столичното 104 ОУ „Захари Стоянов“, изнесен от регионалния мениджър „Индивидуални клиенти“ на „Сосиете женерал експресбанк“ Венера Томова. Тя проведе експеримента с разделянето на листа и разказа на учениците за най-богатия човек в света и принципите му. Беше поканена по проекта на Българския дарителски форум „Научи се да даряваш“.

Главният принцип е да харчите малко по-малко от това, с което разполагате. Не значи да се лишавате, но значи да сте разумни, каза Венера Томова на шестокласниците. Предупреди ги, че колкото повече порасват, толкова повече ще се изкушават да харчат пари, които нямат, но вместо това трябва да си определят бюджета и да прогнозират разходите си.

Ако бюджетът ви за месеца е торта, отрежете три малки парчета и изяжте останалото. Трите парчета са за спестявания, инвестиции и дарения, а останалите 75% може да харчите спокойно, каза Томова.

– 10% от бюджета за спестявания. Шестокласниците изчислиха, че на месец като джобни получават по около 60 лева, което по формулата на Уорън Бъфет означава да заделят по 6 лева настрани. „Не звучи като много, сигурно си мислите, че нищо не са. Затова гледайте за по-голям период. Сега като сте шести клас, до края на седми може да спестите 150 лв. от нищото. Като ги разделите на учебните дни, ще видите, че се падат по 20 стотинки на ден“, даде пример банкерът. Със спестеното може да си купите нещо голямо, да имате повече джобни като отидете на почивка или да си имате тези пари, за когато потрябват, изброи тя.

– 10% за инвестиция. Инвестицията не е като спестяването, поясни Томова. Това е нещо, за което в момента ще дадете пари, но в бъдеще ще спечелите много от него. „Инвестиция е например вашето образование. Парите, които родителите ви дават за уроците ви по чужд език или спорт, ще се възвърнат по-късно от уменията ви“, казва тя. Затова 10% от парите си децата е добре да инвестират в себе си – в книги, хобита или нещо, което ще ги обогати.

– последните 5% са за дарение. С бюджет от 60 лева, това са едва по 3 лв. на месец или 10 стотинки на ден. „Сигурна съм, че не представляват никакъв проблем за вас“, намигна гостенката. „Не е значителен разход, но пък има много хора, за които тези 3 лв. на месец ще са огромна помощ. Вие сте 20 деца, а в училището сте 800. Ако всички дадете по 3 лева можете да промените битието на толкова много други деца, които ги нямат“, посочи тя.

Освен това не е задължително да се даряват пари. „Помислете и колко дрехи, играчки и детски книжки вече не ви трябват, а знаете ли каква радост могат да донесат на деца, които имат много по-малко от вас. Може да дарявате всичко, включително труда и времето си. Това което ние правим в момента също е вид дарение – да ви разкажем и да ви научим на нещо, това е дарение на нашето време“, подсказа Томова. Даде пример с лошото време през януари, когато много възрастни хора трудно са излизали в поледицата – дарение ще е да напазарувате или да отидете до аптеката вместо тях.

„Важно е сами да можете да се организирате за такива инициативи, защото тогава самото дарение ще има много по-големи мащаби. Не е необходимо друг да ви организира – вие сами си решете каква кауза искате да подкрепите и го направете, и не си мислете, че всички деца имат това, което имате вие“, насърчи банкерът.

Увеличаване на приходите…

Колкото повече се увеличават приходите, толкова повече може да се отделя и за спестявания, и за инвестиции, и за дарения. „Намерете начин да си увеличавате доходите и не разчитайте само на джобните, а разчитайте на труда си. Правете неща, за които бихте могли да получите пари – помагайте вкъщи, през ваканциите помагайте на бабите и дядовците на село. Те и без друго ви дават, но ако вие замените за труд, това ще се оцени, и същото важи и за съседите им. В блока си можете например да разхождате кучетата на съседите, или да гледате деца“, изреди Томова.

…и намаляване на разходите

Намаляването на разходите също не е никак трудно, ако се планира добре, но е необходим компромис понякога. Трябва да преценявате има ли смисъл от това, което си купувате. „Случвало ли ви се е да купите нещо, и след това да ви е яд, че сте си дали парите?“, попита банкерът и децата неохотно отговориха в един глас „да“. „Ето този момент трябва да овладеете – първия порив, в който много ви се ще да си го купите, защото ако размислите може да се окаже, че не ви трябва“.

Децата коментираха, че най-големи суми харчат за компютърни игри и дрехи, но най-голяма част от джобните им отиват в лавката в училище. „Може да спестите, като си носите храна от вкъщи“, предложи веднага Томова. „Знаете ли колко много харчите за това – ако давате по 3 лева на ден при 189 дни в учебната година, това са 567 лв. само за закуски. А ако започнете да харчите с 50 стотинки по-малко на ден, ще спестите 95 лв.“, пресметна тя.

Точно от там могат да дойдат големите спестявания в бюджета – „достатъчно е да си вземете храна само два дни в месеца за да спестите първите 10%, а ако си носите по един ден всяка седмица, ще спестите почти всичките 25%“, посочи мениджърът. И по другите пера ще трябват компромиси – вместо по 20 лева за игри, опитайте да намерите за 10, или пък се въздръжте от купуването на нова блуза, ако имате вече подобна, предложи тя.

Финансовата култура не е нещо сложно, но изисква мисъл. Накрая банкерът посъветва децата да опитат да си разпределят бюджета за един месец и да набележат местата, от където могат да спечелят допълнително и разходите, от които могат да спестят. „Ако е успешен, ще видите резултатът бързо и ще сте доволни, и междувременно ще сте тръгнали по стъпките на богатите“, усмихна им се тя.

Източник: Дневник
Снимки: Дневник, фотограф Анелия Николова

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg