Новини

И те са като нас

И те са като нас

Павлина Божкова, Златица

Символът на шарените чорапи е вече добре известен на децата. Няколко години около 21-ви март през различни инициативи ние отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун и знаем, че в този ден всички, които подкрепят каузата, обуват шарени чорапи.

Тази година избрахме отново да поговорим за слънчевите деца и толерантността към различните.

Така децата знаят, че Синдромът на Даун не е болест и не може да се заразим. Той не може и да се излекува, поне не в буквалния смисъл, защото е състояние, с което някои хора се раждат и живеят.

Но тези деца са с желанията и мечтите на всички останали и имат възможности, които трябва да бъдат открити и развивани. Поговорихме и за емоционалния аспект на проблема: хората със Синдром на Даун изпитват всички чувства и емоции, както и останалите. Те са много любвеобилни и показват привързаност и обич, затова ги наричаме и „слънчеви“.  Част са от нашето общество и имат нужда наравно с всички да участват в него, да бъдат приети такива, каквито сме всички останали – с предимствата и недостатъците ни, с възможностите ни и ограниченията ни.

За да визуализираме посланията с децата в доброволческия клуб ,, Да направим добро” от 4. б клас , СУ „Св. Паисий Хилендарски”, Златица, направихме постер, рисувахме рисунки, свързани с толерантността и различието.  Рисувахме заедно с Пепи, третокласник от нашето училище със Синдром на Даун и вече дългогодишен приятел на четвъртокласниците.

Още в условията на присъствено, макар и ограничено обучение, децата обиколиха останалите ученици от  1. до 4. клас и ги запознаха със спецификите на хората със Синдром на Даун. Призовахме ги и да закупят и обуят такива весели чорапи, за да изразят подкрепата си към слънчевите деца и техните семейства.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg