Новини

Филантропията като… бактерия

Филантропията като… бактерия

Невяна Иванова, София

Филантроп е … бактерия?! Така мислеше един от четвъртокласниците в 7-о СОУ „Свети Седмочисленици“ в София само до преди няколко дни. Явно той и съучениците му бяха забравили значението на тази сложна дума, затова гостенката ни в клас Хермина Емирян – експерт с богат опит в неправителствения сектор, ги попита дали знаят какво е дарител. Последва гора от ръце!

Всички знаеха и отговаряха, даваха примери. Всъщност „филантропията донякъде може да се нарече и  бактерия – дарителството е толкова заразително, че е като някакъв вирус“, отбеляза с усмивка Хермина Емирян.

Урокът продължи с посочване на лични и общи зони от училището. След това децата се разделиха на три групи и разпалено обсъждаха значението на фразата „общо благо“. Последва дискусия за смисъла на „разрешение“.

Гостенката ни свърза двете понятия във въпроса: „Какво можете да правите за общото благо, без да искате разрешение от директора или учителя?“ Отговорите затрудниха учениците, но в крайна сметка всички разбраха идеята с помощта на подходящи примери.

Остана време да поговорим за известни филантропи в България, а и извън нея. Чухме имена и вдъхновяващи истории.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg