Новини

Хермина Емирян: Увеличават се училищата, включени в програмата „Научи се да даряваш“

Хермина Емирян: Увеличават се училищата, включени в програмата „Научи се да даряваш“

Увеличават се училищата, участващи в програмата „Научи се да даряваш“, заяви в предаването „Преди всички“ Хермина Емирян от Българския дарителски форум, който стартира за трета поредна година програмата „Научи се да даряваш“.

„Искаме да излезем от това, че дарителството е свързано само и единствено с даряване на пари и правене на кампании за лечението на един или друг човек. Децата учат неща, които в чисто житейски план биха им били полезни. Има страхотен интерес, защото те се занимават не само с това да изучат даден въпрос, а просто да се занимават и практически с него“, обясни тя.

В програмата са включени големи и малки градове, като тази учебна година за първи път са включени и три села. Според Емирян програмата работи добре навсякъде:

„С учениците говорим за това колко е важно да има правила, какви отговорности имаме като граждани, говорим за агресия, говорим за мигранти и бежанци, говорим за храната, темата за гласуването, за правата на децата, за опазване на околната среда, доброволчеството, мобилизиране на ресурси в общността, събиране на средства, книги, дрехи, храна, какво е неправителствена организация, как управляваме личните си пари, как се формира бюджета на една държава и т.н. Това си е гражданско образование. Опитваме се да покажем, че и в настоящето има много какво да се покаже и че те могат да бъдат част от решаването на някакви проблеми и също са дарители. До края на учебната година те стават дарители, защото ние искаме от тях да се ангажират с поне един проект, свързан с подобряване на средата в общността, в която се намират извън училище“.

Можете да чуете интервюто в звуковия файл в линка.

 

 

Източник: 24 септември, 2018г. Българско национално радио

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg