Новини

Как професията ни помага на хората

Как професията ни помага на хората

Павлина Божкова, класен ръководител, 1-ви клас, 

СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр.  Златица

През цялата учебна година в различни уроци от програмата засягахме темата за природата и  колко е важна тя за нас. На Коледа ни подариха естествен смърч, който ние засадихме в двора на училището, засяхме семена на цветя, включихме се в инициативите „Денят на Земята“ и „Часът на земята“.

В края на учебната година поканихме инж. Надежда Недкова, зам.- директор на Държавно горско стопанство (ДГС), Пирдоп, за да разкаже на децата за професията на лесничея – какво работи той и как неговата професия помага на хората и природата.

С две кратки филмчета тя помогна на децата да разберат повече за горите и техните обитатели, за това как и кога се засажда дърво и каква е работата на лесовъдите. На всяко дете подари медальон, изработен от дървено кръгче, което всяко дете оцвети по свой избор.

Урокът продължи в двора на училището, където инж. Недкова показва на децата различни дървесни видове. Научи ги как да ги разпознават, също и за какво се използват. Децата разбраха, че не винаги отсичането на едно дърво е вредно за природата, научиха за Байкушевата мура, която е била малко дърво, когато хан Аспарух е създал държавата ни.

Обещахме си, че другата учебна година ще отидем в разсадника на ДГС Пирдоп, за да видим как се отглеждат фиданките.

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg