Новини

Коледни истории за доброто

Коледни истории за доброто

Разказани от учители в програмата

Коледа е времето, в което естествено и инстинктивно искаме да бъдем по-добри, по-щедри, по-съчувстващи и внимателни.

И макар в последните години дарителството да се свързва със засилена гражданска енергия и активности, които далеч не се случват само по Коледа, учениците са обено креативни и активни именно в тези празнични дни.

За децата в програмата „Научи се да даряваш“ седмиците около празниците бяха изпълнени с въодушевление от добрите дела, които замисляха и осъществиха.

Учениците от Ученическия съвет и техни съученици от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров” с ръководител Тереза Цанова работиха съвместно с Община Ботевград и посетиха възрастни хора на територията на града, подариха ръчно изработени картички с пожелания и продукти от служителите на общината, подготвиха и подаръчета за деца, настанени в приемни семейства.

Учениците от Училищната телевизия в СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново събраха 1900 лв. по време на благотворителен базар с ръчно избаротени суверини. Със събраните средства ще бъде подобрено пространството в училищните фоайета, като се закупят мебели за отдих. Идеята за организиране на  събитието бе на преподавателя и ръководител на Училищната телевизия Ивалина Климентинова.  Втората кауза, с която  учениците се заеха, бе да  подарят книга за Коледа на децата от 30-те приемни семейства и Комплекса за социални услуги в гр. Павликени с подкрепата на 27 класа от училището.

Учениците от 1. А  клас на ОУ „Христо Никифоров“, гр. Ловеч с класен ръководител Мая Йорданова се запознаха с обитателите на Дома за стари хора „Върбовка“ в града и донесоха много радост на възрастните хора. С подкрепата на Ловешкия дамски клуб „Вдъхновение“ направиха благотворителен базар „Коледна изненада с кауза“, а със събраните средства решиха да закупят подаръци за хората в дома и коледни пакети с продукти и подаръци. Подготвиха и със спектакъл – „Приказна бъркотия по Коледа“, който изнесоха пред възрастните с голям успех.

Децата на Лилия Рачева, учител на 1. Б клас в Казанлък също зарадваха възрастни хора от дома в града с подарък – специална „Кутия, пълна с щастие“.

Третокласниците от ОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Дебелец и класните им ръководители Габриела Колева и Лиляна Славчева посетиха защитеното жилище за хора с интелектуални затруднения в града и заедно с потребителите му направиха вкусни сладки за празничната трапеза в институцията. Благотворителната акция беше под наслов „Сладко ни е заедно“.

Малките добротворци вече знаят, че дарителството е важно за общността, в която живеят, че храната, споделена с приятели, е по – вкусна. Те сгряха душите на хора, които цял живот са посрещали празниците в различни институции, лишени от топлината на дома и родителска грижа. Благодарение на новите си приятели, вече порасналите момичета, бяха завладени от магията на предпразничните приготовления. Малката кухня се изпълни с весело суетене, закачки и надпревара за най – апетитно изглеждащите сладки.

А каква е тайната съставка на тази рецепта?

Споделяме я с удоволствие и тя важи не само за тази акция, но и за всичките истории, които разказахме – щипка емпатия и безброй искрени усмивки:)

 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg