Да организираме промяната

Подготовка на Коледен/Великденски базар, чийто експонати учениците да изработят сами или с помощта на родителите си, да организират разпродажбата и да вземат решение как и на кого да дарят парите. Продължителност: 1 занятие от 40 мин.

Цели на урока

  • Да разберат, че могат да променят нещо за някого, когато дарят в негова полза.
  • Да спечелят пари, които да дарят за благотворителност;
  • Да осъзнаят времето и уменията като ресурс.
Необходими материали

  • Хартия за флипчарт.
Инструкции

1

Кажете на учениците да си затворят очите и след това да вдигнат ръка, ако смятат, че някога в бъдеще те вероятно ще бъдат истински герои. Кажете на учениците да си отворят очите и да видят колко ръце са вдигнати. Говорете за възможността, че всеки един от тях може да бъде герой сега, като се превърне във филантроп чрез даряване на своите време, умения и средства, за да помогне сега, а не само вероятно някъде в бъдещето.

Да организираме промяната
2
Да организираме промяната

Нека учениците да идентифицират SOS Детски селища България. Помолете ги да обяснят какво знаят за тяхната дейност (вж. библиографската справка). Кажете на учениците, че домът или центърът от настаняване от семеен тип е място, където деца, лишени от родителска грижа, могат безплатно да получават ежедневна грижа и подкрепа.

3

Обяснете на учениците, че те ще изработят различни предмети, за да спечелят пари, които ще бъдат дарени на SOS Детски селища България или на местна благотворителна организация.

Да организираме промяната
4
Да организираме промяната

Разсъждавайте колективно за предметите, които можете да изработите и продавате. (картички, гирлянди, сурвачки, свещници, украса за маса, играчки за елха и др.). Запишете ги на голям лист за флипчарт и го сложете в стаята. Напомнете на учениците, че е важно да вършат работата старателно и с добро настроение.

5

Осигурете безопасно място в класната стая, където учениците да могат ежедневно да носят своите изработени експонати.

Да организираме промяната
6
Да организираме промяната

Накарайте различни ученици да записват броя и вида на предметите, носени всеки ден до края на проекта. Това може да бъде под формата на диаграма, разположена на централно място.

7

Организирайте общоучилищна разпродажба/базар, а после и събрание, за да се представят публично приходите за благотворителност и да се поощрят усилията и постиженията на всички ученици. Уредете да има представител на SOS Детски селища България, който да дойде да приеме дарението, или представител на организацията, избрана да получи дарението (необходимо е предварително да е обсъдено за проекта и очакванията сред учениците).

Да организираме промяната

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg