Новини

Любовта има много лица

Любовта има много лица

Албена Цветкова, Вършец

Признаван или отричан, празникът на Свети Валентин е обичан и популярен сред учениците. Всяка година кутията за валентинки им дава възможност да разменят своите послания, насочени към любими, приятели, учители. Розовите балони с формата на сърце са традиционен декор на класните стаи и коридорите. А по-големите девойки и младежи не отместват погледи от дисплея на телефона в очакване на желаното послание. Романтика, усмивки, букети, плюшени мечета, трепети…

През тази учебна година, наред с личните си вълнения, добротворките на СУ „Иван Вазов“ във Вършец решиха, че това е денят, в който трябва да дадат личен пример на всички, че човечността, разбирането и толерантността са качествата, които правят душите ни красиви. Те отделиха време от празничния петъчен следобед, за да помогнат на свои съученици в нужда. В двата корпуса на училището те раздадоха един камион с дрехи от Англия плюс събрани техни лични дарения.

Денят беше истинско бойно кръщение по пътя на доброволчеството и дарителството за учениците от 6 б клас, които са част от Националната програма „Научи се да даряваш“. Под ръководството на своя класен ръководител Румен Иванов момчетата изработиха рамката, която беше украсена с розови сърца и послания, пренасяха кашоните и поеха отговорност за реда пред залите. Девойките изготвиха списъци на нуждаещите се, поддържаха връзка с класните ръководители, сортираха дрехите и помагаха на децата в избора.

Всички бяха много развълнувани от своята първа работа на терен – ентусиазирани, активни и усмихнати. Особено ги впечатлиха сърчицата, които получаваха като подарък от техните съученици в неравностойно положение. В този ден те обуха и облякоха в топли дрехи около 70 деца. И се чувстваха щастливи, защото са полезни и обичани.

В резултат доброволческият клуб на училището нарасна, вече се обсъждат следващи идеи в името на доброто. На този нетрадиционен Свети Валентин децата ни научиха нещо много важно – че любовта има много лица. И когато я даряваме щедро, тя се връща при нас също толкова чиста и силна.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg