Новини

Малките хлебари

Малките хлебари

Павлина Божкова-Лалова, Златица

Организации със стопанска и с нестопанска цел – понятия, познати за възрастните, но трудни за обясняване на третокласници.  Ето защо реших не просто да разкажа за тях на моите ученици, но и да им покажа такива организации.

На 04 октомври 2019 г. 3 б клас от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в град Златица проведе урока си по „Научи се да даряваш“ в село Чавдар. Там гостувахме в пекарна „Прованс“ и в първия интерактивен фолклорен център „Чавдар“.

Пекарна „Прованс“ е сбъднатата мечта на едно младо семейство – Мария и Антон. След като живеят известно време в Америка, те се връщат в родното село на Мария. Самата тя е преподавател по география и има дарбата да грабва вниманието на децата. Те я харесаха още в началото на нашата среща. С голям интерес слушаха разказа й как от зрънце жито става растение, което после узрява, как се жънат класовете, мели се зърното и от него става брашно. Децата се впечатлиха и от легендата за шаха. След това всяко дете само омеси питка със сирене. Така учениците разбраха какво е организация със стопанска цел.

Докато питките се опекат, посетихме фолклорен център „Чавдар“. В него по интерактивен начин – с игри и интересни задачи, децата се запознаха с бита на хората в миналото. Видяха много предмети, носии и обичаи, които са характерни за нашия район. Третокласниците разбраха, че музеят е организация с нестопанска цел. Посочихме примери и за други такива организации.

Накрая хапнахме вкусните питки, омесени от децата.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg