Новини

Мартенички с кауза

Мартенички с кауза

Росица Георгиева, Михаела Николова, София

Как трябва да се отнасяме към възрастните хора? – това беше тема на дискусия сред второкласниците и четвъртокласниците на 120 ОУ „Георги Сава Раковски“ от София с класни ръководители Росица Георгиева и Михаела Николова.

„С много повече внимание и разбиране“ – отговарят децата и осъзнават, че възрастните хора са по-уморени, трудно се справят с работата в дома и в градината, трудно се движат, изнемощели са, имат болки. За тях ситуацията се променя още повече в период на социална изолация.

В същото време те искат да общуват, да се радват на децата си, на роднините си, на внуците си.

Има и възрастни хора без роднини. За тях няма кой да се грижи, често се чувстват самотни и тъжни. За да се предпазят от злополуки и да имат подкрепа, те търсят спокойствие и приятели в Домовете за възрастни хора.

Децата разсъждаваха и над въпросите от какви по-различно внимание и отношение имат нужда възрастните в домовете, трябва ли да са заети и да работят, как минава един техен ден, от каква помощ имат нужда?

Отговорите на децата бяха свързани с наблюденията им към техните собствени баби, дядовци, съседи и нуждите, които имат те.

След дискусията, заредени с идеи и желание, заедно с децата решихме да зарадваме възрастните от Дома в Горна Баня. Учениците изработиха от хартия традиционната мартеница Пижо и Пенда – за украса на общите помещения в Дома и за стаите на хората с по-тежки заболявания. Закупихме и мартенички от фондация „Оле мале“ на майките на деца с увреждания децата искат да зарадват възрастните хора от Дома, които да знаят, че има кой да се грижи и за тях и им пожелават здраве, спокойствие и усмивки.

Децата споделиха и какви съвети са получавали от възрастните хора, част от мъдростта и житейския им опит – „Дръж се учтиво!“, „Не прави пакости!“, „Играй внимателно с братчето и сестричето си!“, „Бъди добра и ученолюбива!“, „Слушай мама и тати!“, „Храни се добре, за да си здрав!“, „Пази природата!“, „Не се предавай пред трудностите!“.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg