Новини

Мечтите са възможни

Мечтите са възможни

Михаела Николова, София 

В България 30 845 деца в ученическа възраст не ходят на училище. По света 72 милиона деца не могат да се възползват от правото си на образование поради бедност, безработица и дискриминация.

Тези факти, подкрепени със снимки и истории на деца, които не влизат в клас, разтърсиха третокласниците от 120 ОУ „Георги С. Раковски“ в София. Заедно с тях и преподавателка в университет – майка на дете от класа, обсъждахме защо е важно да се ходи на училище. Опитахме се да помогнем на децата да намерят всяко за себе си смисъла от ученето, четенето, писането на домашни, изпитването. Защото, когато човек осъзнае смисъла, нещата се случват по-лесно и резултатът е по-голям. Зубренето и ученето насила не водят до дълготрайни знания и реален успех.

Свързахме темата за смисъла на образованието с темата за мечтите. Моите ученици разбраха, че мечтите всъщност са нещо възможно, ако човек е наясно какви знания, умения и действия са необходими, за да бъдат постигнати. Заедно си изяснихме разликата между права, привилегии и отговорности и всички осъзнаха, че образованието е едновременно право, привилегия и отговорност.

Историите на деца, които не ходят на училище, не само ни развълнуваха, но и породиха въпроса как можем да помогнем на такива деца. Взехме решение да събираме учебните си материали и в края на годината да ги дарим на организация, която знаем, че има нужда от тях. Така ще бъдем поне малко съпричастни и полезни по темата. Една птичка пролет не прави, но една тетрадка, една химикалка, едно дете и един учител МОГАТ да променят света. Нека да повярваме!

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg