Новини

Месец на доброто

Месец на доброто

Албена  Цветкова, Вършец

Декември – месецът на доброволчеството, на коледния дух и вярата в човешкото и обичта, се превърна в низ от пъстри събития за  възпитаниците на СУ „Иван Вазов“ в град  Вършец.  Всяка година по това време по традиция посрещаме нашите приятели – сем. Стюард, Таня Станчева и Росен Събев, които осигуряват 150 коледни подаръци за деца и ученици в неравностойно положение. Празнуваме заедно Международния ден на доброволеца.

Изпращаме 2019 година с две отличия – номинация от Националния алианс за работа с доброволци  и фондация „Лале“ за доброволческа инициатива на годината на клуб „Добротворци“ и лична победа на Люси Йонина и Ванеса Василева в Националния конкурс на Министерството на младежта и спорта „Мисията доброволец – (не)възможна“. За четвърти пореден път двете момичета се наредиха в челото на класацията за „Доброволец на годината“. Почетните си плакети те получиха от заместник-министър Николай Павлов на официална церемония в София.

Провеждането на ежегодните коледни благотворителни базар и концерт, организирани от единадесетокласниците и абитуриентите, обединиха жителите на малкото ни градче около две каузи – подкрепа за Ева и Марти – две малки принцеси с дух на великани, които се борят с тежки заболявания. Успяхме да съберем общо 6200 лева, които вече са внесени в дарителските сметки на момичетата.

„Доброто“ – инициатива на 11 „а“ клас, отведе учениците в Центъра за настаняване от семеен тип в Берковица. Те събраха свои средства, с които закупиха и подготвиха индивидуални подаръци за всяко дете, осигуриха 12 стола за столовата, също хранителни продукти и лакомства. Часовете на „дарителство“ преминаха в разговори по различни теми между всички – едните искаха да се погрижат за другите, давайки им от своя свят, изпълнен със семейна грижа и любов, а другите пък показаха, че са отворени да приемат всяко приятелство като ново начало в недобрата им съдба.

Не закъсняха инициативите и на по-малките. Шестокласниците, които са наши достойни наследници в обучението по програмата „Научи се да даряваш“, организираха своята кампания „Споделена Коледа“. В последния учебен ден приготвиха лакомства и свои пакетчета-изненади за децата в неравностойно положение, които не могат да си позволят да участват в класната размяна на подаръци. Пяха, танцуваха и се забавляваха заедно.

Така в СУ „Иван Вазов“ избрахме да приключим годината – с топлината на грижата и красотата на обичта.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg