Новини

Моето мнение има значение

Моето мнение има значение

Мария Петкова, педагогически съветник, Ямбол

Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии

Изразяването на индивидуалността и позицията на личността са свобода. Това разбраха учениците от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии от дискусията в час, провокиран от урок по темата „Моето мнение има значение“.

„Нашето мнение има значение. То влияе върху бъдещето ни, а ние сами можем да определяме живота си“. Това е тезата, която обедини участниците в дискусията по темата. Тя протече в три кръга, в които се включиха три отбора, съставени от ученици, родители и учители. Те показаха, че екипната дейност води до изграждане на позиция, постигане на консенсус и добри решения.

В първия кръг на философския дебат „Моето мнение има значение“ учениците изразиха позиция относно смисъла на активното включване на гражданите в обществения живот. В началото имаха разнопосочни мнения за значението на гражданското участие. Във втория кръг участниците представиха инициативи за подобряване на образователните резултати в гимназията. Всички отбори споделиха поредица от дейности, които да се реализират, повечето – в посока на дарителство и доброволчески акции. Според тях  мисиите на доброто сприятеляват, обединяват, вдъхват увереност, повишават лидерските умения и насърчават отличните личностни постижения.

Отборите съставиха бърз план с планирани задачи, които да изпълнят още до края на учебната година. Ентусиазъм, удовлетвореност, желание и позитивизъм, невероятно усещане, че си част от доброто, което заразява и радва тийнейджърите, се усещаше през цялото време.

В последния кръг младите хора представиха отговорността на всеки човек да има и изразява своето мнение. В споделянето му се ражда истинността, изразяваш емоционалност, впечатления, житейски опит и допринасяш за участие в общността. Урокът беше изпълнен с динамика, топло, приятелско отношение и заявения знания, с въодушевление и усмивки.

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg