Новини

Най-голямата ценност

Най-голямата ценност

Невяна Иванова, София 

Здравето не е даденост. То е ценност. Това разбраха четвъртокласниците от 7-о СОУ „Свети Седмочисленици“ в София от Весела Джамбазова – председател на Сдружението на родители на деца с бъбречни заболявания. Срещата с нея мина неусетно. Предварително бях говорила с децата и те бяха подготвени – и психически, и с въпроси.

Весела беше спокойна и мила към децата, открита в отговорите си. За учениците темата с бъбречните заболявания при деца беше нова и любопитството им беше голямо. Разпитваха я, учудваха се. Едно момче от класа видимо не се чувстваше добре от разговора и помоли да излезе навън. Не му понесе темата за болница и болни дечица. Хората сме различни, ето защо неговата постъпка не ни учуди.

В хода на урока четвъртокласниците все повече осъзнаваха значимостта на здравето. Оцениха високо факта, че са здрави, могат да ходят спокойно на училище и искрено да се радват на първия сняг. Съчувстваха на болните деца и изявиха желание да им помогнат по някакъв начин. Затова след урока единодушно решихме в последния ден на февруари 2020 г. да отидем  в болница „Пирогов“ и да посетим малките пациенти. Моите ученици ще им вържат мартеници, ще им занесат играчки, за да мине престоят им в болницата по-неусетно.

Урокът за здравето и болестите беше сякаш урок за възрастни. Толкова много истини научиха децата. Опознаха още една частица от живота извън стените на училището.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg