Новини

„Научи се да даряваш“

„Научи се да даряваш“

Как се става доброволец или дарител, ако си още дете? Доказателството, че стига да искаш, има начин да помагаш, са над 600 ученици от 10 града у нас. Те са част от програмата „Научи се да даряваш“. В 250 урока досега тя показва на децата, че могат да подкрепят някой или нещо не само с благотворителни СМС-и.

Елена Андреева, фондация „Очи на четири лапи“: „Когато не виждате, не знаете къде се движите, какво има пред вас, дали има кола, дали има дупка, дърво – и кучето помага на човека да се движи по-безопасно“.

– Сприятелихте ли се вече?

Лора-Мария Стоянов, 3 „А“ клас: – Смятам, че да.

Всяка седмица третокласниците от 126-то училище имат по един час, който си няма име и по него оценки не се пишат. С програмата „Научи се да даряваш“ децата пробват различни начини да се грижат за другите. Темата днес е „Как да помагаме на животните, които помагат на нас.“ След срещата и който си няма, и който си има, иска куче. Но Лима е по-специална.

Лора-Мария Стоянов, 3 „А“ клас: Може да води човека, докато другите кучета мислят само за игра.

Елена Андреева, фондация „Очи на четири лапи“: За кучето-водач е изключително важно да се знае, че не трябва да се пипа без разрешение и не трябва да се създава суматоха около него, тъй като това му пречи на работата. И е хубаво детето като види такова куче да знае какво представлява то, да го познава по специалната маркировка и да знае, че не трябва да го закача.

– Как можеш да се грижиш за него най-добре?

Симона Васи, 3 „А“ клас: – Ами, като му имаш доверие.

Срещата е дело на Сия Джанева, един от „учителите по дарителство“. Сия Джанева, учител по проекта „Научи се да даряваш“: Да даряваш, значи да получаваш. Когато учителят ги поведе в такава насока, те веднага се включват.

Сред другите уроци в програмата са „как се работи в екип“, „какво е „предразсъдък“ и „как се правят комплименти“.

Вижте репортажа на БНТ тук.

Източник: БНТ

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg