Новини

„Научи са да даряваш“ и промяната в самите нас

„Научи са да даряваш“ и промяната в самите нас

Любопитни, добронамерени, някои – леко скептични, всички – ведри и новаторски настроени. Така дойдоха на обучението, организирано от БДФ, учителите, влезли в приключението „Научи се да даряваш“ през 2021/22 учебна година.

Повечето от тях имаха опит и лични истории в територията на дарителството. Традиционно и от години, разказаха те, организират коледни и великденски благотворителни базари и въвличат децата в различни дарителски инициативи през емоция или в отговор на нечия нужда.

Програмата „Научи се да даряваш“ обаче им даде друг поглед върху дарителството, доброволчеството и гражданското общество  – новаторски, нетрадиционен, различен, полезен.

Каузите на НПО, които работят в различни сфери, станаха по-близки и разбираеми за тях, защото гости на обучението бяха интересни личности от сектора. Искра Джанабетска от „Книговище“ разказа за това как събуждат любовта към книгите и знанието у децата, Румяна Иванова от фондация „Биоразнообразие“ обясни спецификата на работа в организация, която се занимава със зелени теми. Различна гледна точка внесе Владимир Керелезов от TELUS International Europe, с опита на корпоративна фондация, каквато е „Общественият борд на TELUS International Europe в България” – фондация, създадена от компания, за да подкрепя каузи на граждански организации с фокус върху здравеопазването, образованието и околната среда.

Особено ценна за преподавателите обаче се оказа възможността тази хора или други представители на НПО сектора да гостуват през новата година в часовете от „Научи се да даряваш” като външни лектори и да предадат на децата вдъхновението да работиш за кауза, да си част от случването на добри и смислени неща.

Така в споделяне на опит с учители от предишни издания и с екипа на БДФ, преподавателите  сами стигнаха до идеята, че с ново разбиране, с неголеми ресурси и с въвличане на децата, родителите, други учители и местната общност могат да се случват на пръв поглед малки, но всъщност съществени промени в общностния живот. Че не винаги дарителството е събиране на пари за болно дете или благотворителен базар за Коледа. Често това могат да бъдат по-невидими на пръв поглед каузи, но именно тяхната подкрепа да носи смисъл и промяна в точния момент.

Всякакви въпроси – от „Как да се изберем точната кауза?”, до „Как да се доверим на една организация?” и „Как да разкажем за нещата, които сме направили?” валяха през цялото време. Стъпките от методологията на програмата водеха участниците през процеса на осъществяване на един урок. От теорията, през идентифицирането на даден проблем и търсенето на неговото решение, до реализирането му и до осмислянето и рефлексията на случилото се.

„Научи се да даряваш“ се превръща от програма за дарителство и доброволчество в програма за живота“ – твърдят с усмивка дългогодишни  учители в проекта.

По думите им, децата, които участват дългогодишно в програмата,  не просто знаят повече за света на дарителството, за механизмите и начините по които да го правиш полезно, с мисъл, с търсене на добрия ефект. А стават по-добри, по-чувствителни към света наоколо, по-смели в търсенето на решения за различни проблеми, които ги засягат, по –будни за нови идеи, по-задружни в общност, която заедно постига промяна.

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg