Новини

Първи стъпки в дарителството

Първи стъпки в дарителството

Светла Филева, класен ръководител

2 клас, СУ „ Вела Благоева“, Велико Търново

„Човеколюбие”, „благотворителност”, „добротворчество“, „взаимопомощ“, „добронамереност”, „състрадателност”, „съпричастност”, „сърдечност” и „милосърдие”.

Децата от 2 „в“ клас на СУ „ Вела Благоева“, Велико Търново изпълниха всички тези думи със смисъл в началото на учебната година, когато започнаха работа по програмата „Научи се да даряваш“. Изписаха думите и се опитаха да онагледят своята представа за тези понятия в рисунки. Образите бяха различни …

В своите първи стъпки в света на дарителството второкласниците бяха подкрепени от семействата си. Децата и родителите решиха да дарят средствата, предвидени за букети за първия учебен ден, за създаване на фонд за благотворителни инициативи на класа, който да се изразходва по съвместна преценка.

Така те избраха с част от тези средства да закупят ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ДАРИТЕЛСТВО, издадена от Български дарителски форум и Американска фондация за България и да дарят трите й тома на училищната библиотека. Искаха вълнуващите истории на българските дарители от 1878 – 51 г. да бъдат достъпни за всички в училище.

А на 19 октомври – Световният ден на благотворителността, изработиха и надписаха красиви картички с мисли, посветени на дарителството и съпричастността, от известни личности – като Емил Зола, Томас Браун, Томас Фулър, Чарлз Дикенс, Джон Ръскин и др.

Като част от първия си проект децата развълнувано посетиха съучениците си от втори, трети и четвърти клас, на които разказаха развълнувано за работата си по програмата „Научи се да даряваш“.

Беше едно хубаво начало в уроците по филантропия, добротворчество и човеколюбие!

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg