Новини

Пластмаса за кауза

Пластмаса за кауза

Моника Иванова, класен ръководител, 7 „б“ клас

Гр. Лом, Първо ОУ „Никола Първанов“

Това, което ще ви разкажа не е кауза на един клас или едно училище, а е кауза на цял един град.

Ние, жителите на гр. Лом, имаме кауза – да извадим обемните пластмасови бутилки от боклука, за който плащаме да се транспортира и депонира в гр. Монтана. Събираме пластмасови бутилки от вода, безалкохолни напитки, олио, бира и др., намачкваме ги, така че да заемат възможно най- малко място и ги отнасяме на определени места в специално изработени за целта кошове. През определено време цялото събрано количество пластмаса се предава за рециклиране. Получените средства използваме за местни каузи. В началото на това начинание, се включихме като част от мащабните акции в цялата страна, при които се събират капачки, за да се закупуват кувьози. През пролетта на 2019 г. шепа доброволци решиха да организират нещата така, че не само да предаваме капачките, а да събираме изхвърлените в парка шишета, шишетата на брега на реката или по различни площадки. Започнахме се с малки стъпки и със събрани едва няколко коша.

През изминалите вече две години местните жители разбраха, че има смисъл от това, което правят и пунктовете за събиране са вече над 20. През това време, със средствата, събрани след предаването на тонове пластмаса за рециклиране, бяха закупени веноскоп и инхалатори за детско отделение в болницата, маски и ръкавици за инфекциозно отделение и бяха дарени 1000 лв. за болен наш съгражданин.

Тъй като в близост до Първо ОУ „Никола Първанов“ има подобен пункт, ние всекидневно събираме и изнасяме там смачкани бутилки. Учениците вече знаят кое е правилното място за техните шишета, след като са ги изпразнили. Постоянно ме пресрещат деца, които носят пликове с шишета при мен или идват, за да ги вземат от хранилището и да ги занесат до най-близкия кош за предаване.

Учениците от 7 „б“ клас са изключително активни в тази кауза, но постепенно привлякохме и деца от други класове в това начинание.

Вече дори убеждаваме и приятелите и съседите си, че могат да направят нещо, на пръв поглед, дребно, което с общи усилия да се превърне в голямо!

След темата „Помогни на някого около теб“, която разгледахме с децата, имахме и поредица разговори за даряването на безвъзмезден труд, време и усилия. Учениците от моя клас решиха, че могат да се включат активно и в тази инициатива, след което приобщиха и деца от други класове. В началото имаха поставена задача да помагат на близки в продължение на една седмица и да записват добрините. На по-късен етап им разказах за инициатива с пластмасата и колко неща могат да се закупят по този начин.  Така те разбраха, че могат да помогнат за хора или каузи дори и с правилно изхвърляне на боклука си.

Така урокът „Помогни на някого около теб“ отключи в децата желание да дават всичко от себе си и да помогнат в местна инициатива, парите от която пък се използват за местни каузи.

 

 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg