Новини

По стъпките на дарителите

По стъпките на дарителите

Росица Георгиева, София

През учебната година с второкласниците на 120 ОУ „Г. С. Раковски“ в София работихме по различни теми от програмата „Научи се да даряваш“, споделяхме различна и ценна информация за дарителството.

Наред с теоретичните знания, решихме да реализираме и практически проект, свързан с дарителска инициатива – организирахме се и дарихме топлина и внимание на хората от Дома за възрастни в Горна Баня.

Свързахме се с директора на Дома и изработихме от хартия традиционната мартеница Пижо и Пенда – за украса на общите помещения и за стаите на хората с по-тежки заболявания. Закупихме и мартенички от фондация „Оле мале“, изработени от майките на деца с увреждания. И макар (заради пандемията и изолацията) да не успяхме да отидем целия клас при възрастните, предадохме подаръците на директора на Дома. Така възрастните се почувстваха ценени и обект на по-специално отношение и грижа

След приключване на учебната година с учениците организирахме специална екскурзия „Опознай родния си град“, но през призмата историите на известни дарители, направили много за развитието на София през годините. Целта на разходката бе да застанем до братята Евлоги и Христо Георгиеви, да научим повече за тях, да благодарим за делото им – дарители, готови да дадат всичко за развитието на страната ни.

Влязохме в Музея на Спорта в Националния стадион „Васил Левски“ – разгледахме дарените купи, медали, лични вещи на спортистите. Децата отново се замислиха, че без дарения, без добри дела, няма как ние самите да бъдем добри и да предаваме доброта. Добрите жестове, всеотдайността на хората в миналото и сега трябва да се показват и да се следват.

Непосредствено след екскурзията чухме много тъжна новина – бивш ученик на 120 ОУ „Г. С. Раковски“ се нуждае от средства за провеждане на животоспасяващо лечение в чужбина. Децата сами предложиха да съберем пари и да ги внесем в канцеларията на училището. Така и стана.

За следващата учебна година децата си обещаха да продължат да изследват живота и делото на видни филантропи в България и да се вдъхновяват от техните постъпки и жестове.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg