Новини

По стъпките на дарителите и будителите

По стъпките на дарителите и будителите

Михаела Николова, 120 ОУ „Г. С. Раковски“, гр. София

В навечерието на Деня на народните будители с третокласниците от 120 ОУ „Г. С. Раковски“ в София тръгнахме по следите на будителите.

Училището ни се намира в центъра на столицата и посещението на културните забележителности в топъл есенен следобед не просто е възможно, но дори е и много приятно.

Идеята беше да посетим емблематични сгради, някои от които, построени с дарителски средства, и да поговорим и през тази призма за дарителството. Маршрутът беше предварително начертан: 120 ОУ – Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ – паметника на Васил Левски – Народният театър „Иван Вазов“.

Като допълнителен бонус децата получиха и географска карта и упражниха уменията си за работа с нея.

Така, придружени от слънцето, се запътихме към първата дестинация – Софийския университет. Говорихме за будителя, провъзгласен за светец – Климент Охридски.  Прочетохме и научихме повече подробности около създаването на Университета. Докато седим на стълбите пред централния вход на сградата, между двете големи и важни фигури – Христо и Евлоги Георгиеви, повдигнахме темата и за дарителството. Обвързах разговора с тема от програмата „Научи се да даряваш“ – „Всеки може да бъде дарител“.

Получи се интересна беседа, свързана с историята на двамата братя и приноса им за построяването на Софийския университет. Учениците бяха много впечатлени, обогатиха речника и общата си култура. Направихме преход към ежедневието ни – как всеки може да допринесе за нашата мини общност и за развитието ни като общество. Обсъдихме дали има неща, които децата могат да направят в класната стая за общото благо и за които не се нуждаят от разрешението на учителя.

Тази задача обаче остана за часовете след ваканцията. Сега предстои да разберем кой какво е готов да направи за общото благо на нашия клас в училище.

Разбира се, след това продължихме с много положителни емоции по следите на другите будители. Снимахме се, учихме за тях, пяхме песни, казахме стихотворение, поклонихме се и се прибрахме щастливи.

Беше невероятно приключение!

 

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg