Новини

Подаръци ще има:)

Подаръци ще има:)

Валентина Статева, Варна

…за всички от сърце. Март е празничен месец. Исках във връзка с  1-ви, 8 –ми март, Благовещение, а защо не и без конкретен повод, но заради смисъла на жеста и въвличането на децата в добри инициативи, да направим с моите четвъртокласници нещо различно за общността и уязвими групи във Варна.

Разбира се, заради пандемията и социалната дистанция много възможности, които преди това имахме, се ограничени, но пък и винаги излизат нови идеи.

Така  след разговор с екипа на БДФ се спрях на идеята, която обсъдих и с децата и те се въодушевиха  – да подарим  мартеница, магнит и гривна, изработени или закупени от нас, на Сдружение „Гаврош”, което се посещава от младежи с интелектуални затруднения.

Свързах се със социалния работник там – Дора Атанасова и с нея обменихме мисли какво можем да направим, за да зарадваме младежите, които посещават центъра. Тя ме свърза със своя колежка от друго защитено жилище за лица с умствени увреждания към сдружение „Аугуст Мозер“, където младежите също имаха нужда от внимание и мил жест. Там се оказаха млади мъже и жени над 18 години. Центърът им помага за възстановяване на изгубените социални умения и навици, в адаптирането към по-самостоятелен начин на живот в среда, близка до семейната.  

Особено важно за подаръците се оказа всеки да бъде индивидуален и надписан поименно, за да е истински стойностен и личен и да ги зарадва. Така опаковахме, надписахме и връчихме нашите подаръци. А след това един младеж от защитеното жилище заедно със социален работник дойдоха в училището и „ни върнаха жеста” – донесоха ръчно изработени мартеници за моите ученици. Всички 26 деца бяха впечатлени колко са хубави , а  Мария (едно от момичетата в класа) се оказа, че дори е била с родителите си на посещение в центъра и познава младежите.

Обещахме си да продължим общуването след края на изолацията и отпадането на мерките и когато живият контакт ще е възможен.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg