Новини

Полезни за някого

Полезни за някого

Калинка Русалова, Пловдив

Темата на часа беше „С какво мога да бъда полезен?“ . Насочих вниманието на четвъртокласниците от ОУ „В. Левски“ към мисията ни като хора и ги провокирах с въпроса „Какво можем да направим за близките си, за съседите си, за обществото изобщо?“

Исках да продължим в тази посока и акцентирах на днешния ден – да бъдем полезни тук и сега – особено с оглед на ситуацията с изолацията и пандемията, която промени живота на много хора.

Получих много добри отговори – „Мога да помогна на мама в домакинството“, „Мога да попитам възрастната съседка има ли нужда от нещо“, „Можем да помогнем, както и го правим, на новородени бебета с участие в каузата „Капачки за бъдеще“

Така засегнахме и темата за щастието през призмата на това да си полезен за някого. Какво ни прави щастливи? Как да изразим радостта си, как да покажем нашата любов към близките? Как можем да ги зарадваме, днес, сега?

Наред с отговорите, свързани с конкретна грижа (за приятели, близки, възрастни, съседи), опит да си полезен, помощ в дадена ситуация, учениците отговаряха, че ще прегърнат близките си. Така неочаквано си направихме празник на прегръдката.

Достигнаха сами до извода, че можем да направим от обикновения ден празник с близост, грижа за другия, внимание, щедрост. Можем да направим света по- добро място за живеене. Защо да не започнем още днес! 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg