Новини

Професии в служба на хората

Професии в служба на хората

Михаела Николова, класен ръководител

1 клас, 120 ОУ, „Г.С. Раковски“, София

Може ли една идея да промени света?

С този въпрос планинският спасител Мартин Неделчев започна урока по темата от програмата „Научи се да даряваш“ – „Професии в служба на хората“. Той беше на гости в класа на усмиВките от 1. В клас в столичното 120 ОУ „Г. С. Раковски“.

Мартин запозна учениците с идеята на героя от филма „Предай нататък“ – как децата трябва да се вгледат в света около себе си и да направят опит да променят това, което не им харесва в него. Филмът също задава въпроса „Може ли една идея да промени света?“.„Вие гледали ли сте филма? Горещо го препоръчваме!“

Така гостът премина към същността на урока, а именно – да разкаже за своята професия планински спасител и как всъщност преди около 90 години се сформира планинската спасителна служба в България. Децата научиха, че в нея през годините до ден днешен участват различни хора – мъже и жени с разнообразни професии – адвокати, преподаватели, лекари…Не можем да пропуснем и така важните четириноги помощници на планинските спасители – кучета – спасители. Да бъдеш планински спасител – това е призвание – децата разбраха така посланието на Мартин! Всеки планински спасител, за да може да помага на хората, преминава през специално обучение. Малките ученици пък преминаха през импровизирано обучение и научиха няколко много важни урока, до който Мартин е достигнал по време на дългогодишната служба като планински спасител:

1. Уважавай планината!

2. Помогни първо на себе си, след това на нуждаещите се!

3. Импровизирай понякога!

4. Носи раницата си пълна с точните неща!

5. Бъди щедър!

Много от съветите, които децата получиха бяха актуални не само за ситуациите в планината, но и за реалния живот на всеки един човек и трудностите, с които се сблъскват самите деца. Срещата беше истинско вдъхновение за малките доброволци!

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg