Новини

Професии в служба на хората

Професии в служба на хората

Милена Методиева, класен ръководител, 8 г клас

ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград

Как да окажем първа помощ при нужда? Как да разберем дали човек е в съзнание? Как да помогнем при наранявания?

За всички тези на пръв поглед сложни и далечни от ежедневието ни неща ни разказаха заместник-председателя на Съюза на българските спасители, Благоевград, Владимир Филков, който заедно с г-жа Христина Календерска, статист-доброволец към съюза демонстрираха на учениците основни техники при животозастрашаващи ситуации.

Така осмокласниците бяха запознати с основни знания относно първа долекарска помощ. Урокът  е по програмата „Научи се да даряваш“ – „Професии в служба на хората“. В часа присъстваха още г-жа Йордана Стамберова-Стоянова – заместник-директор по учебната дейност в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ и г-жа Галина Юнакова,  преподавател по биология и здравно образование.

Учениците и гостите бяха запознати със следните важни и необходими знания и умения: определяне на жизнените показатели – съзнание, дишане, пулс; кои са необходимите материали за оказване на първа долекарска помощ; какво трябва да се направи при порязвания и наранявания, когато на мястото на раната има чуждо тяло; как да бъде превързана раната; спиране на кръвотечение; първа долекарска помощ при задавяне и при съживяване.

Учениците гледаха и слушаха  с голям интерес демонстрациите, показани им от лекторите. Голяма част от тях изявиха желание да проиграят демонстрираните ситуации и да направят  сърдечен масаж върху манекен. Това беше един изключително полезен и интересен час.

 

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg