Благотворителност – какво е това? Доброто в теб и мен

Урокът по темата се осъществи в два последователни часа. Разгледахме и обсъдихме  въпросите - какво е благотворителност , в какво се изразява самият акт на даряване, за възможностите за личностно развитие, за поемането на отговорност, за споделянето на време, средства и умения.    

Учител работил по този проект: Янита Печева
Описание на проекта

„Децата сами стигнаха до извода, че дарението не включва само материални блага.”

Урокът се осъществи в два последователни часа. Разгледахме и обсъдихме въпросите какво е благотворителност, в какво се изразява самият акт на даряване, за възможностите за личностно развитие, за поемането на отговорност, за споделянето на време, средства и умения.
Наша пътеводна светлина по темата беше стихотворението „Продавач на надежда“ на Джани Родари. Бях впечатлена от интерпретацията на художествения текст, от умението на децата да възприемат посланието на автора. Те единодушно се обединиха около каузата, че всяко живо същество трябва да бъде обичано и закриляно. Удивена останах от щедростта на децата, от готовността им да се отзоват и да помогнат, от решимостта им да поделят своето с нуждаещите се, от развитото им чувство на съпричастност. Интересен и стоплящ е фактът, че те сами стигнаха до извода, че дарението не включва само материални блага, а и блага дума, усмивка, внимание, прегръдка, топлината на една ръка или искрящ поглед, който да събуди надежда…
Накрая на втория час изготвиха плакат, който беше във формата на сърце. На жълти листчета те написаха качеството, което ценят най-много в себе си, а на розови (във формата на сърце) посочиха какво биха дарили.
За децата благотворителност е мащабно понятие, което включва в себе си не само материални блага. Да, те са част от нея, но ако се добави много любов, добра дума, усмивка…  магията се получава. Ще цитирам дословно дечицата: „Бих дарил любов, радост, доброта и много, много забавление“, „Благоденствие на всички хора по света“, „Бих дарил време за объркалите си и справедливост на хората“, „Любов, внимание, деликатност, загриженост“, „Любов, подкрепа, внимание, приятелство, доверие“, „Играчки на малките деца“, „Храна, дрехи, обич, пари и подслон“…

ПРОДАВАЧ НА НАДЕЖДА
Ако можех да имам едно
магазинче  със две полички,
бих продавал…познайте какво?
-Надежда! Надежда за всички.
Купете! С отстъпка за вас!
Всеки трябва надежда да има!
И на всеки бих давал аз
Колкото трябва за трима.
А на тоз, който няма пари
и само отвън поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда.

Галерия

Благотворителност – какво е това? Доброто в теб и мен
Благотворителност – какво е това? Доброто в теб и мен
Цели на проекта

  • Да се научат децата да разпознават значението на филантропията като даряване на време, умения и средства за общото благо.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg