Да изчистим България заедно !

Кампанията „Да изчистим България заедно”  е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, свързана с опазването на околната среда и цели да възпитава отговорност към природата и чистотата в България. Още в самото начало на учебната година и работата ни по програмата "Научи се да даряваш" , учениците от 2 В на 35 СУ "Добри Войников" в София, се организираха и участваха в голямото почистване на 16 септември, за да покажат, че заедно можем да изчистим боклука от България.

Учител работил по този проект: Диляна Илиева
Описание на проекта

Непосредствено след първия учебен ден, беше създадена организация за участие в най-мащабната доброволческа кампания „Да изчистим България заедно“.

Ученици, учители, родители, братя и сестри, баби и дядовци се събрахме в 10:00ч. на сборния пункт в Борисовата градина в София, където всеки получи ръкавици и чували.

От там се разделихме на по малки групи и тръгнахме из парка да събираме пластмасови, стъклени и други отпадъци. Децата се забавляваха , търсейки боклуци сякаш търсят съкровища. Започна съревнование кой е събрал повече боклук и кой е намерил най-интересния.

Докато почиствахме парка, който се намира близо до нашето училище и всички посещаваме и обичаваме, коментирахме и дискутирахме как не трябва да замърсяваме природата, как трябва да използваме винаги кошчетата и да не замърсяваме. Учениците бяха искрено се възмущаваха от количеството отпадъци между дърветата и недоумяваха защо хората ги изхвърлят произволно !

След около час и половина всеки екип вече беше напълнил по един чувал, а някои даже и повече. Изхвърлихме чувалите на оказаните места и се отдадохме на заслужена почивка в парка с много игри и забавления.

Деца, родители, учители бяхме доволни от свършената работа и горди,че сме допринесли за по-чиста природа !

Цели на проекта

  • Да се формира екологична култура в учениците и нагласи и отговорности за опазване на околната среда.
  • Да се подкрепят и насърчат учениците, когато работят в полза на обществото и опазването на околната среда.
  • Да се насърчи доброволчеството у децата.
  • Да се формират умения за работа в екип и да се сплоти колектива чрез съвместна работа по конкретна задача.
Използвани материали

  • ръкавици
  • чували

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg