Какви добродетели желая да притежавам

Урокът се проведе в рамките на два последователни часа. Преди да пристъпя към основната  цел, която си бях поставила, а именно децата сами да намерят подходящи материали и да прочетат за добродетелта, имахме подготвителен урок с малки насоки в областта. Децата трябваше да отговорят на един въпрос: "Какви добродетели желая да притежавам?". Те имаха за задача да потърсят и напишат кратък текст за милосърдната постъпка, за състраданието и толерантността като проява на личното светоусещане...и вие ще се убедите, че те са съумели да изложат своя позиция.

Учител работил по този проект: Янита Печева
Описание на проекта

Урокът  на тази тематика бе много важен за мен. Дълго време обмислях началото на урока, бях подготвила притча за милосърдието, песента Imagine на Джон Ленън щеше да звучи тихичко през целия час.

Когато започна часът, усмихвайки се, застанах  пред дъската. И тогава разбрах, прочетох го в очите на децата, те бяха готови сами да проведат този урок, бяха се подготвили и трепетно очакваха позволение.

Седнах на един чин и се заслушах  в детските гласчета…Децата бяха единодушни в твърдението, че всичко започва от любовта, онази любов, възпята в песни…./изведнъж се сещам за песента, търся си телефона, а никак не ми се иска да прекъсвам мелодията от гласове. Започвам лекичко да си тананикам, децата се усмихват./Говорят дълго за любовта, способна на внимание, която не разделя, а крепи. Любовта, пораждаща милосърдие, за състраданието, което ни променя. Децата споделиха, че прониквайки дълбоко в нас, това чувство ни кара да се чувстваме различно, да бъдем по-добри и някак си по-сплотени. Детенце определи милосърдната постъпка като все едно изкачваме стъпало от стълбата, водеща към един по-добър свят. Друго тихичко, държейки листче в ръка, прошепна, че си е написало следното: „Милосърдието е добродетел на сърцето, универсално благо“.

-Важно е , много е важно – се чува в стаята…Питам кое е важно  – Да имаш сетива за чуждото страдание – отговарят децата. Удивена съм, щастлива съм, горда съм! Намирам се в стая, пълна с надежда и вяра. Колко прекрасно е, че не трябва да чакаме дори миг, за да започнем да променяме света към по-добро. Тези простички думи съдържат толкова много истина. Ако има любов, всичко се подрежда.

Така неусетно преминаваме към темата за толерантността. Няколко момиченца с тържествена нотка в гласа ни обявиха, че 16-ноември е международен ден на толерантността, ден, в който се чества онази търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи.

На висок глас с лека напевност децата изрекоха своята мисъл на деня/така я определят/:  „Слушаме с ушите на толерантността, гледаме през очите на състраданието, говорим с езика на любовта.“ Това е нашето кредо и заедно ще го следваме,  защото ние сме това, което мислим.

Галерия

Какви добродетели желая да притежавам
Какви добродетели желая да притежавам
Цели на проекта

  • Добродетелта като пригодност на душата за дела, които са и съответни
  • Да съдейства за нравственото и духовно образование на децата чрез осъзнато практикуване на добродетелите в ежедневието
Работа вкъщи

изработване на табла

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg