Мигранти и бежанци

Бежанската тема е сред любимите на мен и моите деца. Вече трета година работим със Съвета на жените бежанки в България и мога да твърдя, че помежду ни съществува истинско приятелство. Затова и поканихме тяхната председателка Линда Ауанис и Хилда Багдади, която е социален медиатор. До този момент с моите ученици сме изяснили понятията:"мигрант" и "бежанец", причините поради които на тези хора се налага да напускат домовете си, трудностите, които срещат докато пътуват и намират дом, адаптационния период и т.н. Затова тази година решихме да разгледаме темата от друг ъгъл. Мястото и ролята на образованието в техните общности и колко от тях са успели след пристигането си конкретно в България да завършат висше образование и да се реализират. До каква степен в тази общност е важно и се цени образоваността, като път и средство към бъдеш успех, реализация, бъдеще.

Учител работил по този проект: Ели Стоянова Георгиева
Описание на проекта

Нашите гости разказаха по какво си приличат и по какво се различават образователните ни системи като цяло, след това отново на сравнителн принцип се запознахме с ролята и социалния статус на учителите тук и там, демонстрира ни се сложността на тяхното писане. Това беше нещото, което имаше ефекта:“уау“ у децата. Хилда и Линда изписаха имената на всяко от децата в клас на дъската. В същия ден имахме рожденик и той имаше късмета да получи цяло пожелание – устно и писмено на техния език.

Образованието е най-силното оръжие – каза Линда Ауанис, то отваря врати, спасява животи, създава личности. Много примери се дадоха за представители от бежанската общност, успяли да завършат образование и вече работещи по своите специалности, много примери и за реализирани извън границите на България, много предстоящи дипломирания. Но най-важното е, че важността от добро образование, се поставя като ценност във възпитанието на всяко едно дете. И това, че родителите не успели да се образоват не лишават своите деца от тази възможност, а точно обратното.

Урокът завърши с по едно лакомство за всяко дете направено от пресован нар и шам фъстък, различно като всички нас и невероятно вкусно, подходящо за всички нас.

От коментарите в час

Планирахме нещо заедно за края на учебната година и ако успеем да го реализираме ще ви разкажа.

Галерия

Мигранти и бежанци
Мигранти и бежанци
Мигранти и бежанци
Мигранти и бежанци
Мигранти и бежанци
Мигранти и бежанци
Цели на проекта

  • Целта е да изведем ролята на образованието в бежанските общности и да я сравним с нашата общност.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg