Професии в служба на хората

Клас: 1, 2, 3, 4

Учениците ще помислят и предлагат идеи за професии, които са част от всяка общност. На учениците ще им бъдат представени понятията професия със „стопанска“ и „нестопанска“ цел в общността. Продължителност: Две занятия по 40 минути

Учител работил по този проект: Ирена Мицковска
Описание на проекта

2 час- 15.01.2019

Наш гост за този час бе Калина Кънчева, районен прокурор в Районна прокуратура, Тетевен. Самата тя обича срещите с деца, защото е инициатор и организатор на ежегодни „Отворени врати“ в прокуратурата за ученици.

Часът започна с изясняване значението на отделните професии /длъжности/, ангажирани в един съдебен процес- разследващ полицай, прокурор, адвокат, съдия. Децата задаваха много въпроси, правеха предположения; някои от нещата им бяха познати, за други имаха не съвсем точна представа. Г-жа Кънчева проследи „пътя на едно престъпление“, отделните стъпки, които всеки предприема, докато се стигне до справедливо решение на съдията.

За съжаление един учебен час се оказа недостатъчен, за да бъде отговорено на всички детски въпроси, затова си обещахме следваща среща „на място“, в прокуратурата и съдебната зала, за да видят учениците реалната обстановка.

От коментарите в час

Мислела съм си, че в нашия град няма никакви престъпления и съм се чудела какво правят полицаите; смятах че те само глобяват за превишена скорост.

Галерия

Професии в служба на хората
Цели на проекта

  • Формиране на правилно отношение сред учениците към труда на хората;
  • Да назоват професии в служба на общността;
  • Да определят характеристики на професии със „стопанска“ и „нестопанска“ цел;
  • Да дадат примери на професии с нестопанска цел.
Използвани материали

  • страници за оцветяване на професии в служба на общността (книжки за оцветяване се предлагат в магазините за учебни помагала или потърсете в Интернет – линк – https://krokotak.com/2009/03/profesii/ );
  • рисунки на хората, които служат на общността;
  • хартия и пастели за рисуване, маркери или цветни моливи;
  • копия за учениците на Приложение 1: Доброволчество в общността
Работа вкъщи

Интерактивна домашна работа за родителите/учениците: Дайте на учениците за домашна работа Приложение 1: Доброволчеството в общността. Оставете учениците да разговарят със семейството си за доброволчеството и професиите в служба на общността. Нека учениците да представят домашната работа на следващия ден.
Допълнителна дейност: представете разликата между стоки и услуги. Хората, които служат на общността, често пъти се разглеждат като хора, които предоставят услуги като например:
пощальони, полицаи и пожарникари. Може да бъде объркващо, тъй като тези професии не са доброволчески (въпреки че има и пожарникари – доброволци). Хората в служба на общността получават заплащане за труда си. Играйте на БИНГО или на лотария с картинки на професии в служба на общността върху карти. На дъската можете да поставите снимки с инструментите, които използват, сградите, в които работят, или надписи с професията, които учениците да съчетаят заедно.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg