Синдром на Даун и толерантност в обществото

Клас: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Този урок е разработен съвместно с Фондация "Живот със Синдром на Даун" от Варна и цели да помогне учениците да осъзнаят, че това да си различен, не те прави по-малко достоен и с по-малко права в обществото. Занятието ще запознае учениците със Синдром на Даун и ще покаже различието през възможностите на хората с тази диагноза. Урокът провокира толерантност и вяра, че когато определени хора попадат в определена група или категория, не би трябвало да се поставят под общ знаменател, защото всеки има различен потенциал, способности и таланти. Продължителност: Едно  занятие от 40 минути

Учител работил по този проект: Ирена Мицковска
Описание на проекта

2 час по темата

След като направихме урока за синдром на Даун, оцветихме чорапките и направихме таблото, на следващия ден „мисията“ ни беше да разкажем за това и в другите класове на децата. Фактът е, че всички ни слушаха с голям интерес, отнесоха се сериозно, казаха, че ще гледат у дома клипа на Крис в ютуб.  В единия от класовете даже си бяха оцветили вече чорапките и ни поканиха да им разкажем повече по темата.

Междувременно бях влязла във връзка със Силви, майката на Микаела, и бяхме уговорили видео връзка за 27.03.2019. Решихме да я направим през скайп, като аз свързах лаптопа с мултимедия, за да могат децата да я виждат спокойно на голям екран, тези, които задаваха въпроси, идваха по- близо към лаптопа, за да ги чува Силви.

Ентусиазмът преди включването за кратко бе заменен от притеснение, когато Силви се появи на екрана, но нейната усмивка бързо свали бариерата на смущението и въпросите заваляха. Предварително тя ми беше казала, че няма „неудобни“ въпроси, ще отговори на всичко, което децата ги интересува, така че те питаха за Микаела, за Крис, за Краси- какво най- много обичат да правят, на колко са години, играят ли на телефони и таблети, спортуват ли, как минава един техен ден…. Силви отговаряше подробно, потапяхме се в техния свят, опознавахме ги. Възхитихме се на куража, търпението, упоритостта, с които цялото семейство се старае да покаже, че децата със синдром на Даун не са заразно болни, могат да се адаптират, учат и се развиват, макар и по- бавно, стига да се отнасяме към тях с обич и търпение.

В края на разговора споделихме със Силви, че целият клас сме решили да си купим по един чифт от шарените чорапи, за да помогнем и ние за организирането на летния лагер за тези деца и техните родители.

Трогателна, мила, вълнуваща- такава беше виртуалната ни среща със Силви, майката- боец. Развълнувани и по- добри- така се чувствахме ние.

От коментарите в час

Добре, че не са послушали лекарите да оставят Микаела, когато са разбрали, че е болна. Всеки има право да живее.

Галерия

Синдром на Даун и толерантност в обществото
Синдром на Даун и толерантност в обществото
Синдром на Даун и толерантност в обществото
Синдром на Даун и толерантност в обществото
Цели на проекта

  • Учениците ще придобият знания за Синдром на Даун, спецификите и възможностите, които отличават децата и възрастните с тази диагноза;
  • Учениците ще развият умения да идентифицират качества и силни страни у хората необременени от фактите за наличие на диагнози;
  • Учениците ще развият умения за толерантно отношение и положителна нагласа към децата със Синдром на Даун
Използвани материали

  • Приложение 1 – Листа А4 с принтирани очертания на чорапи – по един лист за всеки ученик;
  • Приложение 2 – „Сестра ми е със Синдром на Даун, но това не ми пречи“
Библиография

  • “Живот със Синдром на Даун“: https://www.facebook.com/jivot.downsyndrome/ и канала на организацията в Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCJr9ZMAgyKYZHgAg1YsDOzQ?view_as=subscriber
  • Сестра ми е със Синдром на Даун, но това не ми пречи: https://www.youtube.com/watch?v=2kJraHIZ_xY&t=3s
Работа вкъщи

Дайте на децата копие от Приложение 1 – картинка на чорап и ги помолете да оцветят чорапите по тяхно желание и усмотрение. Важно е да дойдат с предварително оцветените чорапи.

За децата от 5-8 класове, помолете децата да се опитат да поровят и намерят информация за Синдром на Даун, колкото и да е различна, противоречива или стара.

© Всички права запазени 2022 @ Learningtogive.bg