Учениците ще се запознаят какъв трябва да бъде обичайния хранителен режим , който трябва да спазват. Какви да рисковете за здравето им ,ако се хранят с некачествена и не здравословна храна. Защо са важни и напитките ,които употребяваме ?С какво да се храним и какво да пием?
В самото начало на урока д-р Славчева ги провокира с въпроси?
-Какво закусвахте днес? Необходимо ли е да се закусва ?
Какви напитки пиете?
Учениците разказваха какво са закусвали ,как се хранят в къщи и училище и сами направиха изводите:
-закуската е задължителна на тяхната възраст
-една част от учениците сами достигнаха до извода,че вафли,сокове с подобрители,снаксове,кока коли не са полезни ,макар че са вкусни и с примамливи опаковки.
В обясненията си докторката наблегна на ползата от храни като плодове и зеленчуци,
които са полезни за човека и самите тях,истински природен дар-източник на здраве и дълголетие.Плодовете и зеленчуците са богати на жизнено важни за организма вещества:витамини,минерални , соли, влаксини, вода.
Ученик от класа зададе въпрос: Колко често трябва да се консумират плодове и зеленчуци?
Д-р Славчева: Колкото по често ,толкова по добре.Суровите плодове и зеленчуци са полезни и трябва да присъстват на трапезата ежедневно.Сутрин е добре да се пие фреш/изцеден сок/,но към обяда да се направи салата от пресни зеленчуци според сезона .Да се избягват сладкишите.Обясни им вредата от сладкишите.Към храната трябва да включват:зърнени храни,картофи,мляко и млечни продукти,месо,риба и бобови култури.да се ограничаван от консумация на сол и прекалено мазни храни.
Доктор Славчева-С какво ви примамват нездравословните храни?
Отговорите бяха единодушни- вкусни са!Понякога опаковките са толкова цветни,че те карат да опиташ!
Доста подробна им се разказа за нездравословните напитки-безалкохолните напитки съдържащи захар са вредни .Каква вода да пием?Минерална,изворна,трапезна !
Включих се и аз с въпрос и към докторката и към учениците:
-Трябва ли да се спазват диети на тяхната възраст?-отговорът беше категоричен-не!Когато се съобразяваме с какво се храним,не е необходима диета,всичко ще е наред!
-От каква вредна храна ще се откажете още днес и ще подобрите своето здраве?-изредиха редица –солети,вафли,бонбони,сокове в кутии!
Препоръките към учениците бяха:
Да не пропускат сутрешната закуска,която ще им даде енергия и здраве!
Да консумират разнообразна храна,вода и течности!
Да поддържат здравословно тегло и да спортуват ежедневно!
Да ограничат максимално подсладени напитки,пържени картофи,силно преработени храни,рафинирани храни и сладки неща.
Докторката им даде сведения за проблем сред учениците –затлъстяването .То се дължи не само на прекомерните количества храна ,,но и на качеството на храната.
Отново се намесих с въпрос-Д-р Славчева обяснете им кои храни са естествени и кои преработени?Дадохме примери с ябълката-е естествена храна и сокът от ябълка е преработена /пакетирана храна/
След лекцията и разговора въпросите бяха:
Полезна ли беше тази лекция?Мислите ли,че ще промените начина си на хранене?
Единодушни и доволни бяхме всички от ползите , които научихме.
Да се замислят от полезната информация , която получиха !Всеки да направи своя избор-с какво да се храни. Така избира :да бъде здрав или болен!
© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg
Програмиране: We Work With You
Дизайн: Studio X