Животните са важни

Темата е от изключителна важност за мен и затова исках да бъде подплатена с подходящите лектори, за да успеем по-многопланово да я представим и разгледаме. Важността идва не толкова от това дали обичаме животните или не, а от начините, по които можем да изградим правилното отношение у децата към животните на улицата. Да заложим понятия като: милосърден, състрадателен, отговорен, осиновяващ. Не знам доколко успяхме, но знам, че започнахме добре, намерихме точките за въздействие и това е поредната тема от програмата, която трябва да има своите продължения в различните възрастови групи. Защото на любов към животните човек се учи. И ако учителят е добър и личният му пример е такъв, то успехът е гарантиран.

Учител работил по този проект: Ели Стоянова Георгиева
Описание на проекта

Лесно е да обичаш, просто трябва да знаеш как и да не те е страх.

Темата е от изключителна важност за мен и затова исках да бъде подплатена с подходящите лектори, за да успеем по-многопланово да я представим и разгледаме. Важността идва не толкова от това дали обичаме животните или не, а от начините, по които можем да изградим правилното отношение у децата към животните на улицата. Да заложим понятия като милосърден, състрадателен, отговорен, осиновяващ. Не знам доколко успяхме, но съм сигурна, че започнахме добре – намерихме точките за въздействие. Защото на любов към животните човек се учи. И ако учителят е добър и личният му пример е такъв, то успехът е гарантиран.
Урокът премина в два часа. Първият беше с мен, вторият с нашите лектори Таня Кирова (от фондация „Вземи ме вкъщи“) и д-р Мила Бобадова от ветеринарна клиника „Добро хрумване“.  Припомнихме понятието ”филантропия“, за да преминем към темата и едно от хлапетата изведнъж каза, че тук можем да говорим за „зоотропия“, като едно наскоро нашумяло филмче, което се оказа, че всички са гледали. Затова им пуснах предложената серия от “Давай Диего“, за да въведем и понятието „застрашен“. Разтълкувахме и обяснихме термина, а радостното, но и тъжно за мен беше, че всички определиха човека като основната причина да говорим за застрашени видове.
С идването на нашите гости разчупихме обстановката. Идеята ни беше да се обясни, че не е задължително на всяка цена да обичаш всички животни, които срещаш, по-скоро целта е да се научим да уважаваме всички такива, да се научим на отношение, на милосърдие, на състрадание, на човещина. И най-важното – да не постъпваме с едно кученце или котенце по начин, по който не искаме да се постъпва с нас.
Те разказаха интересни истории за началото на тяхната любов към животните, а повечето деца се включиха със спонтанни разкази за домашните си любимци и как те самите се грижат за тях.
Есенция от урока останаха, макар и неписани, правила, как и кога да решим да си вземем животно, как да се грижим за него, как да се отнасяме с животните на улицата, какви качества развиваме, когато имаме домашен любимец, можем ли да осиновим животно и още много други интересни аспекти на отговорността и грижата към тях. Учениците научиха и непознати за тях факти – например, че има кучета-водачи на слепи хора, както и такива, обучени да търсят наркотици или оръжие.
В края се върнаха към вече познатите от предишни уроци думички „дарявам“ и „филантропия“ и децата си припомниха, че човек може да дари не само пари, а своето свободно време и труда си за кауза – в случая може например да бъде доброволец в приют за животни, като ги нахрани или изчисти къщичките им.

Галерия

Животните са важни
Животните са важни
Животните са важни
Животните са важни
Цели на проекта

  • Да се научим на милосърдие и човещина
Използвани материали

  • Мултимедия

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg