Новини

Работа с кауза

Работа с кауза

Лилия Рачева, Казанлък

Срещата на второкласниците от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ в Казанлък с  Мариана Митева, ръководител на Дневен център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“, беше емоционална и даде възможност на децата да се запознаят с още един  аспект от „живия“ живот – работата  в неправителствена организация. Фондация „Светът на Мария” подкрепя хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Подпомага реализацията им  чрез достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.

Разговорът с Мариана Митева даде възможност на децата  да „погледнат“ от другата страна, зад усмивките на хората с интелектуални затруднения, зад любопитството им, зад забавленията им, зад усилията им, зад всичко онова, което ги прави равноправни членове на нашето общество.

И там, зад това „зад“ откриха огромните усилия, труд, желание за помощ и много, много любов към професията, чрез която екипът на фондацията създава по-добър свят за „различните“.  А „различните” се оказват като нас, останалите – със свои мечти, трудности, предизвикателства, ограничения, но и възможности.

Госпожа Митева интересно и нагледно представи пред децата спецификите на работата с младежи с интелектуални затруднения. Оказа се, че те имат нужда от същото внимание и съпричастност, от лично отношение – както и ние самите. И ако се намери точният подход към всеки, то клиентите на Центъра се научават на много и различни неща: да приготвят сами храна, да изработват красиви предмети в ателиетата към Центъра, дори да работят на различни места, с малко чужда подкрепа в началото.

Децата развълнувано задаваха своите въпроси, свързани с посетителите на Центъра:

Обичат ли да идват там?

Трудно ли им е?

Какво най-много обичат да правят?

Могат ли да готвят? А да спортуват?

Имате ли инструктор по йога?

Колко време могат да идват при вас?

И още, и още…

Госпожа Митева отговори на всеки въпрос. Самата тя провокира децата, за да научи какво знаят те за хората с интелектуални затруднения. Оказа се, че имат нужда от повече и по-достъпна информация по темата. Но вече са наясно какво е специфичното при хора с интелектуални затруднения и как можем да ги подкрепим.  За крехката им възраст на второкласници те вече погледнаха на света по различен начин. За тези знания няма учебник. Но има „Научи се да даряваш“J.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg