Новини

С грижа за животните

С грижа за животните

Лилия Рачева, Казанлък

Темата за животните и грижата за тях е една от любимите на децата.

И този път в поредица уроци „За животните с любов“ или „Как се грижим за животните, които се грижат за нас“ с второкласниците от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ в Казанлък говорихме за животните: колко са ценни, как те ни помагат и с какво ние можем да сме полезни, а също и как да се грижим за тях.

Децата разказаха и за домашните си любимци и за грижите, които полагат. Създадоха и проекти, в които издириха и споделиха интересна информация за животните, които ни заобикалят – от домашни като крава, овца, петел, до по-екзотични – жираф, например. И всички те като мини зоологическа градина заживяха живот във визуалните разкази на децата.  

А втората седмица, след уроците и часовете, натрупаните ни знания преляха в дарителска акция, която осъществихме заедно с родителите на второкласниците.

Спечели ни една обява. Тя започваше така: „Сред пациентите на фондация „Дивите животни“ се срещат всякакви бодливи и пернати, разнородни опашати, космати, опашати и мустакати приятелчета, осиротели в градската и изцяло дива среда“…

Оказа се, че всеотдайният екип на фондацията приема за обгрижване такива пациенти от цялата страна. Годишно те надхвърлят бройката от 3 000 и често не могат да получат помощ другаде.

Голяма част от издръжката на центъра отива именно за консумативи, препарати за почистване и хигиена и изобщо – за неща, които хората държат в килера си и често не съзнават, че с тях могат реално да помогнат.

Така с нашите деца и родителите им прегледахме килерите и нашите запаси. Събрахме чували, ръкавици, препарати и ги дарихме на фондацията, която, надяваме се, ще може да помага още по-активно на „разнородните пернати,  космати, опашати и мустакати приятелчета“.

© Всички права запазени 2024 @ Learningtogive.bg